Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Десподов е Футболист номер 1 на България за 2023-та година

Илия Груев, Кирил Десподов и Ивайло Чочев (отляво-надясно)
Снимка: БТА

Капитанът на българския национален отбор по футбол и състезател на гръцкия елитен клуб ПАОК (Солун) Кирил Десподов спечели традиционната анкета Футболист на годината 2023. В анкетата на българските спортни журналисти гласуваха 111 представители на медиите, а това беше 63-то издание на наградите в българския футбол.

Десподов спечели категорично вота с 317 точки. Второто място е за халфа на Лийдс Юнайтед (Англия) Илия Груев-младши, а третото място е за Ивайло Чочев, който през зимата премина от ЦСКА 1948 в Лудогорец.

Същите трима футболисти се наредиха по същия начин и миналата година. За Десподов това е трета поредна награда и общо четвърта в кариерата, като по този начин той става трети най-коронован състезател в българската история след Димитър Бербатов (7 пъти футболист номер 1) и Христо Стоичков с пет такива награди.

Бяха раздадени и наградите на най-добрите треньори. Там категорично номер 1 е Илиан Илиев. Селекционерът на националния отбор и в момента наставник на Черно море (Варна) събра 317 точки. След него останаха Георги Дерменджиев (Лудогорец) – 85 точки и Ивайло Петев (Лудогорец и Университатя Крайова) с 80.

Халфът на Лудогорец (Разград) Якуб Пьотровски единствен тази вечер прибра две награди. Той стана най-добър полузащитник, а също така се оказа и номер 1 при чужденците у нас. Пьотровски не е в София, тъй като е с националния отбор на родината си Полша преди баражите за Европейското първенство в Германия.

Динко Хоркаш (Локомотив Пловдив) е най-добър вратар, а Хосе Кордоба (Левски) – най-добър защитник. Уелтън Фелипе (Левски) беше отличен за най-добър нападател, а Християн Петров (ЦСКА-София) е първи при най-прогресиращите млади състезатели до 21 години.

Евдокия Попадинова отново е номер 1 в женския футбол, като за нея това е шести приз. Втора остана двукратната победителка Симона Петкова.

Бяха раздадени и индивидуални награди, а също така за първи път и награди в минифутбола.


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна