Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: В България е по-важно кой ще е шеф на БЕХ, а не каква политика ще имаме

Съществуващите лобита стабилно са завладели позициите в енергетиката. Върви се към по-голяма политизация, каза той

| Интервю
Руслан Стефанов
Снимка: Савина Спасова

В последните 20 години съществуващите лобита стабилно са завладели позициите в енергетиката. Политическите страсти от последните няколко години показват, че българските политици не искат да подредят различните институции. Върви се към по-голяма политизация.

Това мнение изрази в интервю за БНР икономистът Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията.

Вълната на "политическия адреналин", "политическото надлъгване" в момента са изключително вредни за развитието на политики, изискващи поне 10-годишен хоризонт, смята той. По думите му е много трудно "в този политически шум" да се отделят темите от стратегическо значение.

"От една страна имаме вземане на решения в парламента за задължаване на енергетиката ни с милиарди за години напред, десетилетия. От друга страна имаме групи, които очевидно са свързани най-вероятно с интереси, които не са в България. Което създава тази преса, която оставя българските стратегически интереси в един вакуум", отбеляза Руслан Стефанов, визирайки протестите срещу разполагането на перки в Черно море за използване на офшорната вятърна енергия.

По думите му, "тези групи, свързани с протести против шистовия газ, с местен натиск, се оказва, че имат огромно влияние и отново са възбудени, за да попречат на такива стратегически цели".

Ако Зелената сделка е приоритет (защото не се отделят национални средства за енергийния преход), би трябвало в енергетиката и околната среда да се приоритизира кое е по-важно, подчерта икономистът.

"Но в България е по-важно кой ще бъде шеф на БЕХ, а не каква политика ще имаме, какви технологии."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени