Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Вълчев: Не изключвам да се направи по още една крачка назад в името на диалога

| Интервю
Павел Вълчев
Снимка: alpharesearch.bg

"Не бих изключил и вариант, в който да се направи по още една крачка назад в името на това да продължи диалогът". 

Това мнение изказа пред БНР социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. 

Той напомни декларираното и от двете страни, че искат да се сформира правителство и не искат да се върви към избори. Въпросът е дали ситуацията дотолкова ескалира, че по скоро се търси виновникът за това, че отиваме на избори, или реално има желание за постигане на някакво съгласие, отбеляза Вълчев в интервю за предаването "Преди всички". 

Според него големият разговор е, че няма съгласие между двете политически сили

"Когато предлагаш министри от тази политическа сила, с която не си се разбрал, очевидно не е чиста ситуацията. Те дори не могат да се разберат за какво им е спорът, посочват различни причини. Много е интересно това - представете си двама души да спорят и да не знаят какъв им е проблемът. А може би е нещо трето. Всяка страна се представя като жертва, като излъгана и т.н.".

Точката за гласуване на правителството няма да влезе днес в Народното събрание. По думите на Бойко Борисов това се очаква да се случи в петък. Според Павел Вълчев това протакане във времето означава, че има някаква възможност и очакване нещо да се случиНо колкото повече ескалират нещата, толкова по-трудно това ще се случи, подчерта той. По думите му ключовото е дали времето до гласуването на кабинета ще мине в продължаване на ескалацията. Социологът не изключва никой от вариантите.

"През последните дни виждаме, че освен че имаме устойчивост на скандалите във времето, виждаме и една градация в емоционален и амплитуден план. Вчера видяхме една комбинация, която беше резултат на постъпките на ГЕРБ и на думите след това на ПП-ДБ, при която вече ситуацията съвсем ескалира. Днес виждаме някакъв опит за леко даване на шанс, обясняване, че не всичко е загубено, от друга страна - едно очакване - другата страна да е активната и да се извинят, или другите да си преразгледат списъка с министрите и едва ли не и те да се извинят", изказа мнение социологът. 

Той коментира и ролята на ДПС в тази ситуация. По думите му така или иначе с ДПС трябва да се съобразяват. От друга страна нелегитимно е да се общува с тях, добави той, но подчерта: "Не знам в ДПС няма ли да настъпи момент, в който да настоят за уважение към тях". 

Павел Вълчев смята, че при нови избори няма да има драстична промяна в електоралната подкрепа.

Сезонът на изненадите в политиката и управлението на страната продължава. И докато прогнозите на хората за това дали ще има правителство, или не, бяха по скоро хазартни, то изненадата на политически лидери, участващи в преговорите по споразумението и състава на Министерския съвет, си беше откровен "шах с пешката". Съдбата на кабинета "Габриел" вече е в ръцете на парламента. 

Как жителите на Благоевград реагираха на най-горещата политическа новина и какво очакват? Кореспондентът на БНР Кети Тренчева събра коментарите им в анкета.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Павел Вълчев в предаването "Преди всички", както и анкетата сред благоевградчани, чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени