Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има битка на наративи - кой тласка страната към предсрочни избори, смята експертът по политически комуникации

Иво Инджов: Оставам с впечатление, че ГЕРБ са готови на компромис

Според него трябва да започне големият разговор - за ролята на Пеевски и ДПС в политическите процеси

| Интервю
Иво Инджов
Снимка: БНР

Оттук насетне ще има битка на наративи - кой тласка страната към предсрочни избори, ако се стигне до такива - кой съответно е виновен

Това заяви пред БНР експертът по политически комуникации Иво Инджов. От брифинга на ГЕРБ той е останал с впечатление, че те са готови на компромис:

"Преди днешния брифинг на ГЕРБ като че ли повечето анализатори бяха убедени, че се отива към предсрочни избори. От ПП-ДБ реагираха с право много гневно и остро на поведението на ГЕРБ, със списъка от министри, които не са дали своето съгласие. Те казаха много остри думи. Като следя поведението на ПП-ДБ - хем са възмутени, хем искат да се случи това правителство, за които са водени преговори вече доста време. От ГЕРБ също има някакви примирителни тонове, те пък държат на извинение. Така че ако въпросът опира до извинение за думите на Асен Василев спрямо Мария Габриел, според мен тя ще го получи под една или друга форма, но това отправя много объркващи послания към останалите политически сили и към избирателите и на ПП-ДБ, и на ГЕРБ - какво фактически се случва". 
Според него на ПП-ДБ много им се иска да бъдат опозиция на ГЕРБ и да държат нещата в свои ръце, но същевременно не им се иска да изпуснат възможността да се сформира правителство.

Ако отидат на избори обаче, ПП-ДБ са в доста неблагоприятна ситуация, защото изостават с 5 до 7% от ГЕРБ, подчерта Инджов в предаването "Преди всички". 

По думите му трябва да започне големият разговор - независимо от каква конфигурация ще бъде управлявана България в краткосрочен план, за ролята на Делян Пеевски и ДПС в политическите процеси. Има много недоизказани неща, смята той и добави категоричното си мнение: 
"Трябва да бъдат сложени картите на масата - ПП-ДБ го дължат на българското общество, иначе оставаме с впечатлението, че има един тандем Борисов - Пеевски, който определя основните параметри на вземане на политически решения".

Цялото интервю на Веселина Миланова с Иво Инджов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени