Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Чуков: Започва все по-дълбоко разминаване между интересите на САЩ и на държавите от НАТО

| Интервю
Боян Чуков
Снимка: Ани Петрова

Започва все по-дълбоко разминаване между интересите на САЩ и на държавите от НАТО.

Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков и изказа мнение, че случващото се в Европа "е по-скоро виждането на Великобритания за развитието на войната в Украйна, а не това на САЩ":

"Виждаме, че САЩ започват бавно и постепенно да се изтеглят от Европа".

Анализаторът подчерта, че руснаците са за мир, но не по плана на украинския президент Володимир Зеленски или на Г-7:

"Да, руснаците са за мир, но като се имат предвид условията за взаимна сигурност, която ще трябва да осигурят и двете страни. Условия, които бяха много ясно формулирани една година преди специалната военна операция (използваната от Русия формулировка, с която наричат войната в Украйна - б.р.) от заместник-министъра на външните работи на РФ Сергей Рябков, който заяви, че НАТО трябва да се върне в своите позиции от 1997 г.".

Боян Чуков, който е бил част от група наблюдатели на изборите в Русия - в град Уфа, Башкирия, сподели впечатленията си в предаването "12+3":

"Активността на изборите в Башкирия беше изключително висока - 83,73%. Нещо, което е безпрецедентно даже в рамките на Руската федерация (РФ). За Владимир Путин там гласуваха 90,09%. ... Говорих със съвсем случайни хора и не чух нито един от тях да се оплаква от нещо, не каза, че е против този начин на гласуване, че е против управлението на Руската федерация".. 

По думите му хората, които е срещнал в Башкирия, не са мечтаели да отидат на Запад, а "мечтаят да обиколят собствената си държава, която има прекалено много красоти".

Анализаторът подчерта, че изборите в Русия са били лесни за прогнозиране, предвид рейтинга на Путин, основното, което е представлявало интерес е била "явката" - участието на избирателите в гласуването:

"Тази изключителна активност на цялото руско население даде картбланш на Путин да продължи промените, които извършва в РФ. Имам предвид смяната на елита, която върви в момента. Виждаме сега ново поколение в елита, те са за една силна и независима Русия. В момента виждам тенденция част от кадрите, които са минали през фронта (войната, която Русия води в Украйна - б.р.), започват да се лансират на управленчески позиции, задълбочават образованието си. Няма да сме далеч от момента, когато в РФ това ново поколение, заедно с кадрите, които идват от специалната военна операция (използваната от Русия формулировка, с която наричат войната в Украйна - б.р.), ще поемат изцяло ръководството на РФ".

Интервюто на Петър Волгин с Боян Чуков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна