Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Николай Димитров: Разумното и логично поведение е да не се ходи на избори

| Интервю
Николай Димитров
Снимка: Ани Петрова

Разумното и логично поведение е да не се ходи на избори, освен ако не дойде светлолик спасител като през 2001 г. Това препоръча социалният психолог доц. Николай Димитров в интервю пред БНР. 

Нормалното е да преценим ситуацията не само отвътре, но и отвън и какво ще случи отвъд океана до есента. Ние ще бъдем предварителна странична жертва на политическите борби в САЩ, защото очевидният разум не може да обясни с вътрешни сили подобна сглобка“, коментира той политическата ситуация у нас около ротацията на правителството.

И обясни: „Поведението им е социално обословено и се води от ситуацията“. 

Според него в последните няколко дни „всички се упражняваме в прогностика, изхождайки от собствените си желания какво трябва да се случи или от позицията на нормалността“. 

„Всички очакваме ситуацията да е нормална, а тя не е и не била никога между двете коалиции, за да търсим сега нормалност“, обясни доц. Димитров.

„Логично е, че когато е създадено едно правителство и през изминалите 9 месеца слушаме, че само и единствено премиер и вицепремиер ще се сменят, и всичко останало си остава по старому, отново всички са изненадани. Унизително логично звучи и едната, и другата страна и в яда си, и в обяснението на ситуацията, допълни психологът.

Политическата обстановка той оприличи на „един сценичен бой“. 

„Нещо, което трябва да е като за пред публиката, сякаш то е надситуитивно. Сега е като епизод от дълъг сериал, следвайки дълъг сценарий. Всички звучат много логично, включително Рая Назарян звучи умилително, логично, правдиво. Но така звучат и от другата страна. И гневът им е по-същия начин. И двете страни са изненадани“, коментира социалният психолог.

Той направи профил на Бойко Борисов: 

„Кое е нормално за Борисов? Безспорно е екипен играч, но в екипи, на които той е едноличен, тоталитарен, авторитарен лидер. През годините се освободи от лидери и се обгради с клонинги, които говорят като него. Налага си публичен образ на светец. През годините на управление не е бил самостоятелно, все в коалиция и след това партньорите му се превръщаха в политически трупове. И друг път е играл вабанк, показва, че знае и може и да нанесе удар“. 

Доц. Димитров каза, че „и Кирил Петков сме го хващали в епизоди, нима е бил последователен в поведението си или случайно да проявява неблагодарност, че накрая да стигнат и до репликата за шарлатанството, преди 2 години арестува Борисов“.

„И сега всички го играем изненадани. Ами, събираш се с такива хора и е разумно да очакваш нещата да не вървят по нормалната логика“, коментира психологът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени