Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има случаи – журналисти искаха да се самоубият… Военната цензура в Русия

5
Снимка: Reuters

Със започването на войната в Украйна – в Русия беше въведена военна цензура, което направи работата на независимите медии невъзможна.

Стотици издания бяха закрити, а хиляди руски колеги - принудени на напуснат родината си. Мнозина от тях отидоха в съседна Латвия, където се оказаха без дом, без законови основания за пребиваване, а и с блокирани заради санкциите банкови карти.

В латвийската столица Рига има обаче едно място, където журналистите в изгнание могат да потърсят закрила и подкрепа за себе си и за своите семейства. Това е създаденият преди две години Медиен хъб в Рига, който осигурява на колегите-бежанци храна, подслон, психологическа помощ и възможност за работа.


През двете години от началото на войната през хъба са преминали повече от 500 журналисти, предимно от Русия, но също така и от Украйна и Беларус.

Колегата Ангел Григоров посети Медийния хъб в Рига и се срещна с човека, който го създава - Сабине Силе, която след дълги години странстване по света се завръща в родната си Латвия с намерението да помага на хора, изпаднали в беда. Така, както навремето добри хора са помагали на дядо й да преживее съветска окупация, депортация и престой в сталински лагер.

Пред БНР Силе споделя: "Всяка седмица получаваме молби за помощ от журналисти от Централна Азия или други страни. Това са предимно разследващи журналисти, които пишат за политическата корупция и се нуждаят от защита". 

"Вътрешните ни правила са такива, че не делим хората според тяхното гражданство. Важното е да споделяме общи ценности - демократични и професионални. Тук е единственото по рода си място, където всички работим заедно: латвийци с руснаци, руснаци с украинци. Съвместната работа ни обогатява и ни прави по-силни", настоява тя. 

В медийния хъб колегите от различни страни споделят общо работно пространство, за което не се налага да плащат. Вътре има заседателна зала за срещи, обща кухня, както и две малки студиа, където могат да записват подкасти.


"Много е важно да имаме подкрепа, когато преминаваме през трудности. Няма да крия, че има кризисни ситуации, при които общуването и подкрепата са въпрос на физическо оцеляване. Има случаи, при които някои журналисти искаха да се самоубият, защото им беше трудно да приемат реалността. Писали са срещу корупцията, защитавали са хора, не само са получавали заплахи, но и са били принудени да напуснат домовете си", споделя още Сабине Силе.

Първоначално хуманитарните проекти на Сабине се финансират от Стокхолмското училище по икономика. След това тя основава собствена фондация и заедно с партньори от други организации създава Медийния хъб в Рига.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна