Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралицата на СК по художествена гимнастика с уникална корона и бижута

И тази година официално акредитираните български и чуждестранни журналисти и фотографи, както и членовете на Българската асоциация на спортните журналисти ще имат възможността да определят Кралицата на Световната купа по художествена гимнастика, която ще се проведе от 12 до 14 април в „Арена София“. 

В конкурса ще участват всички гимнастички (индивидуално и ансамбли). Съгласно регламента представителите на медиите ще трябва да изберат по три състезателки и да ги класират на първо, второ и трето място. 

Тази година се въвежда ново изискване – журналистите да посочват само по една представителка от нация. Момичетата, класирани на трета позиция, ще получат 1 точка, на втора – 2 точки и на първа – 3 точки. Гимнастичката, събрала най-много точки, ще бъде обявена за победителка. 

Имената на Кралицата и на нейните подгласнички ще стана ясни след награждаването на шампионката в индивидуалния многобой, в събота -13 април. 

Короната, която е произведение на ювелирното изкуство, е преходна и се връчва всяка година. Тиарата е уникална със своят дизайн, изработена от сребро 925/000 с родиево покритие. Камъните, които са инкрустирани, са овални бели и лилави кубични цирконий, всички вградени ръчно от специалистите на словенския бижутериен бранд Zlatarna Celje.Повърхността ѝ е озарена от матирани полирани части. 

Короната е изработена по концептуален дизайн на Хелена Умбергер. Изработката на тиарата е микс от модерна технология и ръчна изработка, като процесът за създаването ѝ отнема 1 месец. 

Победителката в конкурса Кралицата на Sofia World Cup и нейните подгласнички ще получат и специално изработени бижута.

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени