Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Станчев: Дефицитът във фонда за енергийна сигурност е колкото разходите за 5 дни на МС

Икономистът прогнозира предсрочни парламентарни избори

| Интервю
Доц. Красен Станчев
Снимка: БГНЕС

Дефицитът от 1 млрд. лева във фонда "Сигурност на електроенергийната система" може да се покрие. Това са 5-дневните разходи на правителството.

Това каза пред БНР икономистът доц. Красен Станчев, един от основателите на Института за пазарна икономика. 

Според доц. Станчев този милиард може да се намери, защото българската икономика е достатъчно голяма, "доходите на хората са доста високи" - по всички показатели през 2023 г. България влезе в групата на страните с висок доход, в общи линии страната ни е в клуба на богатите:

"Дали до 31 март ще се намерят тези 1 млрд. лева, или до 31 март ще се направи схемата, по която те ще се запълват във фонда "Сигурност на електроенергийната система", това не мога да кажа".

Икономистът коментира препоръката на МВФ за премахване на плоския данък и преминаване към прогресивно подоходно облагане:

"Това е доста неразумно и противоречи на някакви нормални стечения на обстоятелства в България от последните 17-18 г. Важно е да се каже, че с въвеждането на плоския данък има период на най-бързо увеличаване на доходите на хората, има период на увеличаване на разполагаемия доход на хората и има фискални, приходни ограничения за неразумни политики. Аргументите на МВФ са невалидни, защото крайната бедност за последните 20 години е намаляла 29 пъти".

По думите му вторият аргумент на МВФ - неравенството - също е невалиден, защото в 10 страни от Европа, в които е върнато прогресивното облагане, нищо не се е променило и неравенствата си остават такива, каквито са.

В предаването "Нещо повече" Красен Станчев изказа мнение, че по-скоро се отива на предсрочни парламентарни избори след неуспешната ротация в кабинета "Денков - Габриел".

Интервюто на Людмила Железова с Красен Станчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна