Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на операта “Хората на Борг“

Снимка: МДТ “Константин Кисимов“


На сцената на МДТ “Константин Кисимов“ във Велико Търново се състоя световната премиера на операта “Хората на Борг“ от австрийския композитор Хелмут Нойман по либрето на Оскар Вилнер върху едноименната тетралогия на исланския писател Гунар Гунарсон. Събитието беше осъществено на 19-и март под патронажа на австрийския посланик у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, като копродукция на театъра с австрийското сдружение за изкуство и култура “Лилавият лебед“, в партньорство с Австрийско-българското дружество със седалище във Виена, Международното дружество “Елиас Канети“ в Русе, Сдружението на исландците в Австрия и др.

Операта “Хората на Борг“ е написана през 1981 г. в 12-тоновата музикална система, което според организаторите на проекта я превръща в “научен и музикален експеримент от световно значение“. След световната премиера, която се състоя в навечерието на празника на Велико Търново 22-и март, са предвидени гастроли на спектакъла в театъра на Санкт Пьолтен – столицата на област Долна  Австрия, както и в Рейкявик, Исландия.

Диригент-постановчик на спектакъла е Бистра Диляноф, режисьор - Боян Иванов, автор на сценографията и костюмите - Моника Борисова. Международният солистичен състав включва 15 певци от България, Австрия, Исландия, Китай и Беларус. Сред изпълнителите са Дмитрий Каплински, Апостол Миленков, Марта Фридригсдотир, Тереза Бракалова, Дари Бракалова, Светлана Иванова, Женю Джао, Джао  Ксиао, с участието на хора и оркестъра на МДТ  “Константин Кисимов“  във Велико Търново.

Сдружението за изкуство и култура “Лилавият лебед“ е основано през 2009 г. във Виена. Негов учредител и председател е д-р Александър Александров - вдъхновител на събития и успешни проекти в Австрия, съчетаващи висока художествена стойност с обществена значимост. Сред благородните каузи са откриване на паметна плоча във Виена на сградата, в която дълги години е живяла  световно известната оперна прима Гена Димитрова;  организирано турне на Хора на слепите “Акад. Петко Стайнов“ в Австрия, както и осъществени два гастрола на Младежка филхармония “Пионер“  във Виена. През 2020 г. д-р Александров създава съвместно с оперния певец Апостол Миленков  мъжкия ансамбъл “Православие“, чиято  мисия е да изпълнява  църковно- славянски песнопения и да допринася за тяхното популяризиране в Австрия.

Преди световната премиера на операта “Хората на Борг“ д-р Александър Александров сподели  в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства “Каста Дива“ подробности за проекта. Чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Кавалджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна