Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика с нова изложба в Плевен

В галерия Арт център в Плевен гости на града и плевенчани могат отново да се насладят на таланта на известните творци Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика, който ни напусна през 2019 година, но остави неповторима диря. Техни творби са притежание на галерии и колекционери по целия свят.


Много ценители на изобразителното изкуство уважиха откриването на многоликата изложба.

Убавка Тончев е родена в Топли дол, Сърбия. Завършва Националната художествена академия в София със специалност „Скулптура“, след което идва в Плевен и започва творческият й път, на който се отдава изцяло вече 45 години.

Със съпруга си Константин Симеонов – Костика са един от най-колоритните творчески тандеми от групата на плевенските художници.


Творят и живеят в град Долни Дъбник, където освен ателие имат и собствена леярна, за да няма чужда намеса в творческия процес.

Произведения на Убавка Тончев са притежание на световни галерии и частни колекции. Убавка и Костика печелят признание и много награди. Носители са и на престижното отличие на плевенските художници „Художник на годината“ на името на Св. Пимен Зограф.

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени