Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на помирението с Бога, на майката и жената – Благовещение!

В църковната традиция се приема като ден на майката и жената

| Репортаж
Благовещение
Снимка: Ива Антонова

Днес православната църква празнува един от 12-те големи християнски празници - Благовещение. Той е възпоменание на радостното библейско събитие, което поставя началото на помирението на човека с Бога. Ангел Господен съобщава на Дева Мария благата вест, че е избрана да роди Спасителя на човечеството.

В църковната традиция Благовещение се приема като ден на майката и жената. Имен ден празнуват близо 18 хил. българи.

"Радвай се ти, чрез която се отвори раят!" - Oбразът на тази словесна богослужебна възхвала на Св. Богородица посреща във всеки православен храм. Ако се вгледаме в централните - наречени Царски - двери на иконостаса, в средата им са изобразени ангел Господен и Дева Мария. Сцената на Благовещението винаги и неслучайно украсява Царските двери, защото чрез Божието въплъщение се отворят небесните врати за спасението на хората. Неговото начало е радостният повод, който днес празнува православната църква.

"Празникът Благовещение е този, на който ние величаем благата вест, която чува Света Богородица, че именно тя ще стане майка на Спасителя на Света. Архангел Гавриил я поздравява. Той й благомести, че ще роди син и ще Иисус. Тя разбира, че чрез нея Бог ще стане човек, чрез нея словото ще стане плът.

Без да се замисля тя приема да бъде тази, чрез която е възможно идването на Христос при нас. Това е началото на спасението на човешкия род", разказа пред БНР Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Св. Синод.

Великият празник на Благовещението носи радостен трепет във вярващото сърце.

"За мен лично е много съкровен".

"Това е началото на свободата от греха. Този празник носи надежда".

Освен благата вест за отворените райски двери, Благовещение огласява и достойнството на жената, чрез която стана възможен спасителния Божи план за човека. И тук централен образ е пресветлият лик на Св. Богородица.

"Благовещение е най-подходящият празник, който да бъде и ден на жената, на майката. В него пресвета Богородица, ставайки майка на Спасителя, става майка на целия човешки род".

"Тя е образ, който трябва да следваме".

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна