Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Иванов: Конфликтът в Газа ще води до радикализация в ислямското население

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

В сегашната геополитическата ситуация сътрудничеството на разузнавателните служби между държавите няма как да се случи заради огромното недоверие. Видяхме как Русия пренебрегна информацията. Силно затруднено е взаимодействието, а благодарение на него, беше оказан натиск на тероризма, защото всеки ще се съмнява какви са целите.

Така коментира борбата срещу тероризма в Европа експертът по международна и национална сигурност Ивайло Иванов в интервю пред БНР.

„Терористичната заплаха през последните години беше намаляла в Западния свят благодарение на разгрома на „Ислямска държава“ и на глобалното джихадистко движение, което се разпадна на малки структури заради натиска от Запада“, каза Иванов.

Той посочи, че в Африка и Близкия изток терористичните атаки „не намаляха, но бяха сведени до локален тип“.

„Първо, не преследваха глобална цел и второ, бяха на локално ниво. Войната в Газа и нападението на „Хамас“ даде глобална цел на тези ислямистки движения. Колкото повече продължава конфликтът в Газа, толкова повече ще води до радикализация на една голяма част в ислямското население. И терористичните групировки ще използват тази негативна енергия, и отново ще вербуват голям брой хора за тези атаки. А терористичните групировки ще брандират действията си като справедлива война срещу западния свят. Включително извършването на самоубийствени атентати“, прогнозира експертът по сигурност.

Ивайло Иванов коментира и случващото се в Русия след атентата в Москва, както и защо т.нар. „специална военна операция“ стана „война“ на Русия в Украйна.

Според него думата „война“ означава, че режимът цели да мобилизира руското общество в няколко насоки.

На първо място означава, че щом има война, ще има жертви и загинали и обществото да не се изненадва от това. На второ място предстои военно положение, но дори и да не стигнем, допълнително ще бъдат засилени репресивните мерки в държавата. И на трето място трябва да сте готови да жертвате живота си, за да защитите руската държава“, коментира Иванов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна