Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

5
Снимка: Опера в киното


На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното”. В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ - “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с участието на Соня Йончева, “Турандот“ от Пучини /на 18-и май/, с Анна Нетребко, и “Кармен“ от Бизе /на 8-и юни/, с Елина Гаранча.

Г-н Ами Елла от компанията продуцент в Израел разказва за проекта в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:
“Преди четири години, преди пандемията от корона вирус, ние започнахме този проект с нашите партньори от “Унител“ Германия. Нашата продуцентска компания работи в международен мащаб. Планирахме да осъществим проекта в Израел, в Полша и в България по едно и също време, но за съжаление пандемията спря целия музикален бизнес. Сега сме щастливи да се завърнем на музикалния пазар! Сигурен съм, че “Опера в киното“ ще има голям успех, защото това е чудесен проект!“

Р.К.: Защо избрахте България?
А.Е.: “Българското общество е високо културно. Българите обичат класическата музика, обичат операта. Не всеки, обаче, може да си позволи да посещава оперни спектакли в театъра, оперни фестивали в чужбина. Понякога това е много скъпо. Ние правим някои от най-престижните оперни продукции достъпни за всеки. Наричаме го “първи ред в Операта“. Хората могат да седнат и да гледат най-големите оперни таланти и най-големите оперни събития, с чудесно качество на звука. Защо не и в България?! Аз имам много приятели българи, с които се познаваме от дълги години. Преди няколко години гостувахме в България на сватбеното тържество на един от тях. Опознах и обикнах Вашата страна и съм щастлив, че публиката в България ще има същата възможност, както и в останалите европейски държави“.

Р.К.: Предполагам, че и Вие самият сте голям ценител на оперното изкуство! Как подбрахте заглавията – “Мадам Бътерфлай“, “Травиата“, “Турандот“, “Кармен“, и продукциите, които ще представите през първия сезон на “Опера в киното“?
А.Е.: “О, да! Обичам операта. Не съм музикант. Аз съм предприемач, бизнесмен, но операта е близка до сърцето ми. Това, което ни водеше в избора, е стремежът да покажем най-новото. Това са някои от най-новите големи продукции, които, надявам се, ще заинтересуват и ще зарадват възможно най-много хора. Следващият сезон ще се насочим към по-малко комерсиални заглавия, ще предложим повече и по-разнообразни възможности на ценителите на оперното изкуство. Но за началото на проекта – определено “Мадам Бътерфлай“ от Пучини във фантастичния спектакъл от фестивала в Брегенц е най-подходящо. Да се проследи тази мащабна оперна продукция, заснета на Боденското езеро, ще бъде голямо удоволствие за публиката, затова я избрахме!“

Р.К.: Радвам се, че вече планирате и следващия, втори сезон на “Опера в киното“! Може ли да открехнем завесата и към него?
А.Е.: “Да. През следващия сезон, по който вече работим, ще имаме страхотни продукции – на “Макбет“, “Отело“ с Йонас Кауфман. Ще имаме още една постановка с участието на голямата българска оперна певица Соня Йончева, която в първия сезон ще гледате в “Травиата“, във великолепен спектакъл от “Арена ди Верона“. Все още не, но скоро ще обявим коя ще бъде следващата продукция с нея“.

Р.К.: В днешното тревожно време на военни конфликти по света изпитвате ли надежда, че изкуството може да обединява хората?
А.Е.:“Абсолютно! Най-важното е точно това, че музиката има силата да обединява всички, въпреки че светът е разделен. Ние наистина се надяваме, че нашият проект ще донесе на хората спокойствие и много радост. Трябва да кажа също, че предлагаме филмираните спектакли със субтитри на български език, така че публиката да може да следи и да разбира текста, защото либретото е важно!“

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна