Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Снимка: Бургаска опера


Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на
Бургаската опера.

Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар: Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С / 17-26 г. – четири класически вариации или две pas de deux и една съвременна хореография.

Наградният фонд, който се осигурява от Министерството на културата, е увеличен на 40 000 лв. Сред допълнителните награди има гастроли и едногодишни договори за балетните трупи на Бургаската опера, Софийската национална опера и балет, Народния Театър в Белград, Държавния театър за опера и балет в Истанбул, Старозагорската опера, стипендия за тренировъчната програма и договор за гастрол в Джофри балет-Чикаго и други.

Официалното откриване на II международен балетен конкурс “Сара-Нора Прима“ ще бъде на 30-и юни със спектакъл на “Дон Кихот“ от Минкус, в който публиката ще има възможността да гледа лауреатите от първото издание Полина Иванова и Симеон Атанасов в ролите на Китри и Базил.

Успоредно с конкурса, от 1-и до 9-и юли ще се проведе и II Международна балетна академия “Сара-Нора Мастър“. Повече информация вижте тук.

В звуковия файл чуйте още в разговора със създателката на балетния форум – прима балерината и дългогодишен художествен ръководител на Националния ни балет Сара-Нора Кръстева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна