Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Георгиев: Безразсъдство беше да отида "От другата страна"

| Интервю
Мартин Георгиев
Снимка: БНР

Безразсъдство беше, когато преди година заминах от другата страна - Москва, Санкт Петербург, Донецк, Луганск, Мариупол.

Това каза пред БНР журналистът Мартин Георгиев, кореспондент на NOVA във Велико Търново. Във вторник той представи документалния си филм "От другата страна" в кино "Одеон", в рамките на 28-ото издание на София филм фест. Режисьор на филма е Николай Русакиев.

"Виждайки преди това Киев, Одеса, Николаев в началото на бойните действия след агресията на Русия, ми се загнезди тази мисъл в главата, че трябва да видя какво има там - от другата страна", сподели той.

Мартин Георгиев разказа за трудностите, през които е минал, за да получи покана за посещение в страната, която е обявила България за вражеска и в която той иска да отиде, след като е бил в Украйна, където Русия е агресор:

"Това е другата страна, има си свои правила. И когато аз получих от блогърите, които са нова сила в медиите в Русия, поканата и видях изписано върху нея Санкт Петербург си казах, че ни канят от дълбоката държава, всичко идва от там, на Москва конците се дърпат от там, дори и Путин идва от Санкт Петербург. Те са една млади хора, които знаят езици, на които очите им са на запад. Наричат себе си "Нашата организация". Те са блогърите на "Вагнер" и аз затова бях допуснат до централата на "Вагнер", без да имам претенцията да съм голяма работа и да съм последният чуждестранен журналист, влизал там. Но така се случиха тези неща".

По думите му блогърите, които са го поканили, не са искали след това да видят готовия за излъчване материал:

"Те много държаха под някаква форма да присъстват в западни медии. Т.е. това, което аз снимам, да се види някъде на запад, да се чуе, да се разкаже". 

Той посочи, че режисьорът Николай Русакиев е преплел във филма събеседването му в ДАНС:

"Преплетено е гениално това събеседване в ДАНС, на което бях поканен. Аз отидох, срещнах се с човек от Агенцията, исках да им помогна, да им кажа какво има там. Месец по-късно излезе официален доклад на ДАНС и аз прочетох мои думи там. Едни 60% от доклада бяха моите разкази".

След това агент от ДАНС е и герой във филма.

Интервюто на Георги Налбантов с Мартин Георгиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна