Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

| Репортаж
бившата казарма в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители.

Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно управление досега не успява да реализира намерението, дори след като държавата прехвърли на общината 100% от собствеността на терена и прилежащите му сгради.

Нещо повече – след като общината не изпълни поетите ангажименти по сключения с държавата договор за част от имота, областният управител Виктор Стойчев внесе в съда искова молбата за част от имота - около 4 декара и 13 сгради да бъде върната на държавата.

"С казармата се случва за мен най-лошият вариант - да се води дело между държавата и общината. Исковата молба в Ловешкия окръжен съд, с която искам разваляне на договора от 2017 г. за предоставяне на терена на казармата на община Ловеч с цел изграждане на градски парк. Искането за разваляне на договора е поради нереализиране на предвиденото в закона мероприятие - да стане парк. За съжаление Общинският съвет не можа да вземе решение по моето предложение да върнат доброволно терена на държавата и да започне веднага процедура по ново предоставяне за 5-годишен срок на общината", обясни Стойчев. Все пак той смята, че решение на казуса може да бъде намерено.

Той декларира, че продължава разговорите с общината.

Кметът Страцимир Петков обаче е категоричен, че при положение, че има искова молба към съда, той спира разговорите на тази тема в Общинския съвет. 

Подробности по темата чуйте в репортажа на Пламен Христов в предаването "Преди всички". 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна