Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8 възможности за длъжността. 

Според него обаче ако и тези двама души се откажат, ще сме в конституционна криза. "Какво правим? Свикваме набързо нови промени в Конституцията ли?", попита той, но все пак изказа предположението си, че те няма да откажат
50% от тези назначения, които сега могат да бъдат избрани за служебен премиер, са ярки политически фигури, което носи риск, подчерта Кадиев в интервю за предаването "Преди всички". 

"В крайна сметка опира до човека - какъвто и да е той - дали е ярка политическа фигура, дали не е, ако той не е качествен, няма да свърши работа. Силно се надявам, че президентът когато избира, да гледа този критерий, не толкова политическата принадлежност". 

По думите му президентът им натри носа, казвайки им: "Сега ще си сърбате попарата, която вие сътворихте". 

Конституционните промени са изключително нескопосани, смята Кадиев. Според него ще наблюдаваме вълна от популизъм и предизборна кампания в парламента и лошо законотворчество

Той изказа мнението си, че най-съществената причина за това да не се случи ротацията на правителството е била разпределението на регулаторите и съдебната власт, а не толкова министрите. ГЕРБ и ДПС имат 100% от регулаторите в момента и не се съгласиха да отстъпят някаква част, обясни бившият заместник финансов министър.

Според него не се знае какво ще се случи на изборите и дали ще се появят нови политически субекти. Според него позициите на ГЕРБ и ДПС вероятно ще се увеличат още повече. 

Георги Кадиев, който е и бивш общински съветник в София, коментира и ситуацията в градския парламент. Според него увеличението на заплатите на съветниците е прекалено. 

В момента Столична община няма никаква нужда да изкупува имоти в Южния парк, каза той по друг наболял проблем. Той смята, че така само могат да се мотивират и останалите собственици да съдят Столична община.

По думите му Васил Терзиев е "изключително слаб кмет". Очевидно не може да смени никой в администрацията, подчерта той и посочи, че картината е "отвратителна". Кадиев не вижда никакво желание да се подобри живота на хората. Желанието е само да се уредят един друг, смята той. 

Според него групата на БСП в СОС се е "продала" като са подкрепили кандидатите на ГЕРБ за председатели на комисии. 

Цялото интервю на Спас Крайнин с Георги Кадиев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна