Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Милков: В НАТО няма дефицит на доверие спрямо България

| Репортаж
Снимка: Министерство на отбраната

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО. 

Какво се случи и как членството в НАТО може да бъде продължено. 

През 2004 година документи във Вашингтон връчват и Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения. На церемонията тогавашният американски президент Джордж Буш-младши изразява увереност, че „с новите членове Алиансът ще стане по-силен”: 

7-те източноевропейски държави бяха заложници на една империя. Преодоляха тиранията. С кураж и упорство извоюваха свободата си. Затова се надявам, след като сте изпитали на собствен гръб тиранията, да допринесете за действеността на НАТО при утвърждаване ценностите на свободата и демокрацията.

В Брюксел, където е щаб-квартирата на НАТО външният министър Соломон Паси припомня, че от 90-та, когато лансира идеята пред депутатите за членство в НАТО, до осъществяването и към онзи момент подкрепата за членството е скочила от около 15 до 70%.

Ние силно ще подкрепяме както стабилната трансатлантическа връзка, така и много по-задълбочаващата се европейска интеграция. От десетилетия България е стабилизиращ фактор и уникален пример за етнически мир и регионална толерантност. И ние оставаме отворени да споделим този опит. По отношение на насърчаването на стабилността и сигурността в Западните Балкани, Косово, Босна и Херцеговина, Нагорни Карабах и сепаратистките тенденции в Грузия.

20 години след членството България не страда то дефицит на доверие от страна на НАТО, казва сегашният ни представител в Алианса Николай Милков:

"България е добре интегрирана в системата на НАТО. Както за колективна сигурност, така и за системата за вземане на политическите решения. И сега има право на мнение. Има право на вето. Дефицит на доверие към България няма". 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна