Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта "Гласове и струни"

| Интервю
Георги Андреев
Снимка: Ани Петрова - БНР

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в зала „България“ на 3 април. 

„И квартетът, и хорът са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно партньорство, без единият да е подчинен на другия. И двата състава да се изявяват пълноценно в пълния си мащаб и капацитет – звучност на хор и квартет“, сподели в интервю пред БНР композиторът. 

В „Гласове и струни“ песните се разрастват в произведение, които излизат от рамките на жанра песен, обясни Георги Андреев и допълни, че има максимално звуково извличане. 

„Идеята се зароди преди 2 години, когато ми се обади Бояна Бункова, мениджър на хора, с интересно предложение, свързано с експеримент, една моя песен, писана преди 32 години, която е трайно в репертоара на „Мистерия на българските гласове“. Нейна е идеята към тази песен да допишем струнен квартет. И се разрасна идеята, защо да не се направи цял проект – концерт, с цяла програма с тази звучност“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна