Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Малка тържествена меса от Росини честват 80-годишнината на маестро Крикор Четинян

| Интервю
Маестро Крикор Четинян и участници в майсторския му клас в Пловдив през 2016 г.
Снимка: Деница Узунова

С тържествен концерт на 30 март от 18:00 ч. в залата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" ще бъде почетена 80-годишнината на големия хоров диригент Крикор Четинян. Входът за публиката е свободен.

В концерта ще прозвучи Малка тържествена меса от Джоакино Росини в изпълнение на вокалния ансамбъл „Капела Арте“ под диригентството на Кръстин Настев и със солисти Румяна Костова – сопран, Анита Дафинска – мецосопран, Марин Йончев – тенор и Пламен Кумпиков – бас, а на пианото ще бъдат Надежда Кузманова и Велислава Карагенова. В хора участват изпълнители, с които Маестрото е работил, а инструменталната част е поверена на преподаватели от Академията. Диригентът Кръстин Настев е възпитаник на Крикор Четинян.

В началото на концерта проф. д-р Юлиан Куюмджиев ще произнесе слово, а БНТ – Пловдив подготвя документален филм за творческия път на маестро Четинян, части от който ще бъдат излъчени по време на събитието.

Концертът ще бъде повторен на 31 март от 18:00 ч. в концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентът Кръстин Настев разказа подробности за подготовката. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна