Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с позиция за медали след първия ден в отборното на МТ по художествена гимнастика при девойките в София

Снимка: БФХГ- Анна Недкова

Съставите на България са с позиция за медали след първия ден в отборната надпреварата при девойките на международния турнир по художествена гимнастика „София къп“, който се провежда в столичната зала "София".

В надпреварата страната ни е представена от два отбора – Дара Малинова и Мая Пенева (първи състав) и Алекса Рашева и Александра Шалуева (втори състав).

След изиграването на съчетанията с обръч и с топка, първият ни отбор заема втората позиция във временното класиране със сбор от 59.650 точки. Дара Малинова получи за изпълнението си обръч 31.850 точки, а Мая Пенева беше оценена с 27.800 точки за това с топка.

Вторият ни отбор също е с позиция да стъпи на почетната стълбичка – трети с актив от 58.150 точки. Алекса Рашева получи 30.050 точки за композицията си с обръч, а за изпълнението си с топка Александра Шалуева е с оценка от 28.100 точки.


На първото място във временното класиране са гимнастичките на Израел, който събраха сбор от 63.900 точки. Мейтал Мааян Съмкин, която се подготвя от внучката на Жулиета Шишманов - Жулиета Канталупи, изигра оригиналната си композиция с топка и получи от съдиите 30.200 точки, а обръча на Алона Тел Франко беше оценен с 33.700 точки.

Според регламента на състезанието за финалите се класира по една гимнастичка от нация. Така в неделя във финала с обръч за отличията ще се бори Дара Малинова, а в този с топка – Александра Шалуева.

Извън класирането своите съчетания с обръч и топка показа възпитаничката на Николай Боев - Антоанета Цанкова,  която се подготва за следващия сезон.


Президентът на Българска федерация художествена гимнастика Илиана Раева официално даде старт на турнира. Официални гости на церемонията бяха Евангелия Трикомити, президент на Техническия комитет по художествена гимнастика при Европейската гимнастика и Росина Атанасова, генерален секретар на БФХГ и председател на организационния комитет на състезанието.

Раева заяви, че е изключително щастлива, че в тази олимпийска година има толкова голям интерес към този турнири. 36 държави участват със свои представителки в надпреварата. Тя поздрави състезателки, треньори, съдии, деятели и почитатели на спорта, и пожела упех на всички.

Президентът на БФХГ подчерта, че за втора поредна година ще има награден фонд от 20 хиляди евро, който ще бъде разпределен в надпреварата при жени индивидуално, осигурен от генералния спонсор на турнира.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна