Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерна кардиохирургия и как да избегнем сърдечните болести

Д-р Тихомир Христов: Пада границата на пациентите, страдащи от сърдечно-съдови заболявания

2
Д-р Тихомир Христов, кардиохируг в Сърдечно-съдов център - Ситиклиник в София
Снимка: Мая Данчева

"Исхемичната болест на сърцето е свързана с тежест, болка в гърдите, задух, което се дължи на това, че не достига достатъчно количество кръв към сърцето, вследствие на запушена една или няколко или много артерии, каза в "Нощен Хоризонт" д-р Тихомир Христов, кардиохируг в Сърдечно – съдов център - Ситиклиник в София.

"Артериите, които кръвоснабдяват сърцето, в тях могат да се образуват плаки, така както във всички артерии в нашето тяло. 

Затова е много важно каква храна консумираме, за да се предпази за възможно по-дълъг период от време от рисковете за появата на атеросклероза. Атеросклерозата е генетично обусловена, но когато човек не спазва правилен режим на живот, не се храни здравословно, не тренира, има заседнал начин на живот, той увеличава своите рискове от исхемична болест на сърцето. 

Като добавим и злоупотреби като тютюнопушене, употреба на алкохол или други вредности рискът от увреждане на сърцето се покачва, поясни д-р Христов.

Кардиохирургията е област, която се разви много през последните години. Тя решава проблемите на структурни заболявания на сърцето с помощта на хирургични е ендоваскуларни, т.е. безкръвни процедури.  Напредъкът е в областта на реконструктивната хирургия и протезирането. Съвременната цел на тази част от медицината е да минимализира травмата при лечението и да осигури оптимален резултат.


"Нашите пациенти винаги остават кардиологично болни, кардиологични пациенти, те се диагностицират в кардиология, и ако има нужда се насочват към кардиохиругията. 

Най-често нашите пациенти страдат от исхемична болест на сърцето, когато се нуждаят от един или два байпаса, има операции, в които се поставят до 6 байпаса, зависимост от нуждата на пациента. 

Другите наши пациенти са тези, които имат клапни пороци. Сърдечните им клапи страдат, или клапата пропуска кръв през нея, или има аортна стеноза - запушване или стесняване на самия отвор на клапата. 

В тези случаи пациентите имат натрупване на калций и самите клапи са дегенеративно променени, с течение на годините платната на клапата не са нежни, а са задебелени и груби, по тях има калциеви отлагания. 

Други заболявания, които са спешни състояния - това са дисекация на аортата, белодробен тромбемболизъм, това са състояния, които налагат спешна оперативна интервенция, поясни още д-р Тихомир Христов. 

Д-р Тихомир Христов

Д-р Христов препоръча освен здравословният начин на живот, да се следи за нивата на кръвното ни налягане, то да бъде под контрол, което в съчетание с калциевите плаки, които могат да се разкъсат, това би довело до аортна дисекация и аневризми. 

Пациентите с аневризма трябва да се следят поне два пъти годишно при кардиолог, с ехографски преглед, за да се прецени кога да се направи операция, да се избегнат усложненията. 

"Вече идват при нас и по-млади хора. При сърдечно-съдовите заболявания последните години пада границата на пациентите, страдащи от тези заболявания. 

Вече имаме пациенти на 30-40 години с увредени клапи, с вродени аномалии и при тях се налага пластика на клапите, като за щастие кардиохирургията се развива много бурно и пациентите се връщат бързо на работа, поясни за БНР д-р Христов. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени