Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Петър Николов

Ще настъпи ли хаос с Шенген?

Кой ще следи за родителското съгласие при пътуване на деца в Шенгенското пространство?

Адв. Петър Николов и Анелия Торошанова
Снимка: БНР

Граничните власти вече няма да проверяват за заместващо съгласие – съдебно решение или нотариално заверена декларация при пътуване на деца по въздух и по вода в Шенгенското пространство. Кой ще следи за родителското съгласие освен съда? Може ли да се очакват отвлечени неизвестно къде деца вследствие на не малкото родителски конфликти? Ще настъпи ли хаос с Шенген? 

По какъв механизъм МВР ще следи за родителските конфликти и за извеждането на децата извън страната без съгласието на единия родител? Как прокуратурата може да се намеси? Кое не е допустимо по нашия Семеен кодекс и по Хагската конвенция?

Коментар по темата прави адв. Петър Николов – консултант на предаването "Законът и Темида":

"Съществува една юридическа неяснота, празнота и вероятно може би ще се наложи да се дават и някакви методически указания, както от юристите на МВР, така и от самото Министерство на правосъдието, за да знаят конкретно службите, които са ресорни, как да процедират. Защото вече имаме и първи случаи на извеждане на деца без съгласието на другия родител, въпреки заявката, че ще имаме граничен контрол, т.е. полицейски, не точно граничен – някаква форма на контрол, която щяла да бъде съсредоточена върху рисковите групи. За мен не е ясно на какъв принцип ще се извършва това, по какъв начин, от кои служители, какви правомощия ще имат служителите...

Тепърва ще възникват такива спорни ситуации. Ще останат ли тези нотариални декларации? За съда този въпрос за заместващото съгласие е висящ и се разглежда. А от друга страна, за изпълнителната власт няма нужда от такова съгласие. Много често съгласието, когато липсва такова, се замества от съдебно решение. И какво правим със съдебните решения? Ще има ли нужда от тях и кой ще ги контролира? Кой ще може да следи за родителското съгласие освен съда?

Специално заради Шенген в Семейния кодекс се въведе един нов текст – чл. 127 б, който предвижда, че когато единият родител не е съгласен детето му да замине зад граница, той трябва изрично да поиска от съответния Районен съд да се постанови забрана. Независимо че е бързо производство, това е бавна процедура. Докато излезе тази забрана, вашето дете е много вероятно отдавна да е заминало... 

Как ще се контролира, с какъв ресурс, с каква техника, с какви служители, с каква информационна система – на мен още не ми е напълно ясно. Засега само е записано, че ще се уведомява Гранична полиция. Пак опираме до въпроса за проверката. Защото, ако не се направи проверка на границата, никой няма да разбере, че има такова съдебно решение. Възможно е да възникнат толкова много проблеми..."

Адв. Николов е категоричен, че тепърва за адвокатите ще има много работа по подобен род дела.

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна