Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския излишък на Китай след изненадващ спад на вноса и износа

Китайският износ отбеляза доста по-силен от очакваното спад през февруари при изненадващо понижение и на вноса, показват данни на Генералната митническа администрация, подчертавайки трудната задача, пред която са изправени управляващите в Пекин, докато се опитват да подпомогнат нестабилното икономическо възстановяване.

Износът от втората по сила световна икономика се сви през март с цели 7,5% спрямо година по-рано, докато очакваният бях за доста по-умерен спад от 2,3 на сто. Това е най-рязкото свиване на експерта от август 2023 г. насам и след като през първите два месеца на тази година износът нарасна със 7,1 на сто. През първото тримесечие на 2024 г. растежът на китайския експорт се забави до 1,5% спрямо същия период на 2023 г. 

Китайските износители претърпяха труден период през по-голямата част от миналата година поради слабото задгранично търсене и строгата глобална парична (лихвена) политика. Тъй като Федералният резерв и други водещи централни банки не показват спешност да намалят лихвените проценти, китайските производители могат да бъдат изправени пред допълнителен период на предизвикателства, докато се опитват да укрепят продажбите на стоки в чужбина.

Вносът в Китай пък се понижи изненадващо с 1,9% при пазарни очаквания за растеж с 1,4 на сто и след нарастване с 3,5% през първите два месеца на 2024 г. В рамките на първото тримесечие растежът на китайския импорт се забави до 1,5% спрямо същия период година по-рано.

Слабите данни за вноса подчертават мудните условия на вътрешно търсене, които бяха подчертани ден по-рано, когато потребителската инфлация в Китай през март се забави по-силно от очакваното.

Изненадващият спад на вноса доведе до свиване на търговския излишък на Китай през март до 58,55 млрд. долара от 78,43 млрд. долара година по-рано, докато пазарните прогнози бяха за далеч по-голям излишък в размер на 70,2 млрд. долара.

Китайският износ за Русия спадна с цели 15,7% през март, докато вносът нарасна с 8,4%, като двустранната търговия достигна 19,6 млрд. долара. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна