Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 % от възрастното население имат проблем с теглото

Доц. Лъчезар Лозанов: 8 % от децата между 14 и 18 години имат затлъстяване

Начинът на живот е отключващ фактор за затлъстяването

Лъчезар Лозанов
Снимка: болница Токуда

Над половината от българите имат проблем с теглото. При децата проблемът засяга близо една трета от тинейджърите.

Какво представлява проблемът с теглото и какви са рисковете за здравето при затлъстяване, разказа в "Закуска на тревата" доц. Лъчезар Лозанов, ендокринолог, началник на Клиниката по вътрешни болести в болница Токуда в София:

"Особено болестно състояние е затлъстяването в областта на корема. Това затлъстяване води до различни дългосрочни здравно-икономически последици както за самия човек, така и за обществото като цяло.

В основата на болестното затлъстяване седи генетичната предразположеност, но начинът на живот е отключващ, каза д-р Лозанов.

По думите му повечето хора са генетично предразположени, а има фактори, които отключват този процес на натрупване на мазнини в тялото:

"Тези фактори са най-често хроничният стрес, безсънието, ниската физическа активност, нарушенията във храненето като прехранването с въглехидрати.

Други причини са някои съпътстващи заболявания като поликистозни яйчници при младите жени, захарният диабет, също предразполагат към затлъстяване.

Също и някои медиаменти, като хормоналните препарати, водят до натрупване на мазнини, поясни още д-р Лозанов.

Той разказа още до какви здравни рискове и болести води затлъстяването, как се нарушава качеството ни на живот, има ли депресивни състояния вследствие на наднорменото тегло.

Данните сочат, че около 15 на сто от възрастните хора са със затлъстяване, като повечето са с надномрено тегло - те са около 45 % , така че около 60 % от възрастното население имат проблем с теглото.

При децата също са тревожни данните - счита се, че в България децата между 14 и 18 години затлъстяването е около 8 %, с наднорменото тегло са около 24 %, така че при тийнейджърите около 32 % имат проблеми с теглото, обобщи д-р Лозанов.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна