Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Празнично украсеният градски площад във Враца
Снимка: община Враца

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца. Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението.

Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града, но триумфът и е на централния градски площад. От година на година общинската управа вдигаше естетическата летва на великденския декор на този знакова за врачани и гости зона и сега сякаш са надскочени всички рекорди по пищност и красота.

Празнично украсения градски площад във Враца
Няколко големи великденски яйца, украсени с рисувани орнаменти, и едно още по-голямо, но декорирано с релефни цветя, арки от зеленина и цветове, огромен заек също от зеленина, но с кресло, романтичен лилав ретро велосипед; кашпи с разцъфнали дръвчета и кокетни пейчици – това са най-общо елементите от този приказен лабиринт, в които се губят думите и епитетите, с които да бъде описан.

Погледът потъва в тази безбрежност от цветове и цветя и насладата превзема настроението. 

В центъра на това сетивно тържество е красивият паун с разпъната опашка от пролетни цветя. Тялото му е пресъздадено от красива метална решетка, в която има малка пейка.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна