Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чий е кабинетът и други акценти от отминаващата седмица

Снимка: Ани Петрова

На 9 април 103-ото правителство на България положи клетва. За пръв път служебен кабинет прави това в Народното събрание, а не пред президента заради промените в Конституцията. Държавният глава Румен Радев не пропусна да го напомни и се разграничи от новия Министерски съвет.

Докато в МС старият кабинет предаваше властта на новия, доскорошните партньори в управлението влязоха в спор чий е кабинетът.

Над смяната на властта надвисна облакът на вече разразилия се скандал около арестите в Агенция "Митници", вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и разкритията - след изтекли в публичното пространство снимки и протоколи от разпити, за неподозирани странни лични отношения между Коцев, бившия вътрешен министър Бойко Рашков, задържаните за участие в контрабанден канал Марин и Стефан Димитрови, бившата шефка на Агенция Митници Петя Банкова, и други политици.

В последния си ден като премиер Николай Денков обяви, че сезира специалния прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници - Даниела Талева, заради "съмнения за оказан натиск" над главния секретар на МВР от временно изпълняващия функциите обвинител №1 Борислав Сарафов.

За Румен Радев случващото се е "подигравка с държавността".

Подробности за най-важните новини от изтичащата седмица чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени