Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Снимка: pixabey.com

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert.

Изследователи от Китай са изследвали 25 доброволци със затлъстяване в продължение на 62 дни, през които те са спазвали режим, който включва внимателен контрол на приема на калории и относително гладуване през някои дни.

Участниците в проучването не само отслабват, средно 7,6 кг или 7,8% от телесното си тегло, но и се наблюдават промени в активността на свързаните със затлъстяването области на мозъка и в състава на чревните бактерии.

"Тук показваме, че диетата с периодично ограничаване на енергията (ПОЕ) променя оста човешки мозък-чрево-микробиом", каза изследователят Цян Зенг от Втори медицински център и Националния център за клинични изследвания на гериатрични заболявания в Китай, когато резултатите са публикувани през декември 2023 г.

"Наблюдаваните промени в чревния микробиом и в активността на свързаните с пристрастяването мозъчни области по време на и след отслабване са много динамични и свързани с времето", добави Цян.

Засега не е ясно какво причинява тези промени и дали червата влияят на мозъка или обратното. Знаем обаче, че червата и мозъкът са тясно свързани, така че третирането на определени области на мозъка би могло да бъде начин за контролиране на приема на храна.

Промените в мозъчната активност, забелязани чрез сканиране с функционален магнитен резонанс (ФМР), са в части на мозъка, за които е известно, че са важни за регулирането на апетита и пристрастяването - включително долната фронтална орбитална gyrus.

Нещо повече, промените в чревния микробиом, анализирани чрез проби от изпражнения и кръвни измервания, са свързани с определени области на мозъка.

Например бактериите Coprococcus comes и Eubacterium hallii са отрицателно свързани с активността в лявата долна фронтална орбитална gyrus - област, участваща в изпълнителните функции, включително волята ни, когато става въпрос за прием на храна.

"Смята се, че чревният микробиом комуникира с мозъка по сложен, двупосочен начин", каза Сяонин Уанг от Държавния клиничен център по гериатрия в Китай.

"Микробиомът произвежда невротрансмитери и невротоксини, които достигат до мозъка чрез нервите и кръвообращението. В замяна на това мозъкът контролира хранителното поведение, докато хранителните вещества от нашата диета променят състава на чревния микробиом", каза Уанг.

Понастоящем се смята, че повече от един милиард души по света страдат от затлъстяване, което води до повишен риск от множество различни здравословни проблеми - от рак до сърдечни заболявания. Ако знаем повече за това как мозъкът и червата ни са зависими един от друг, това може да има огромно значение за ефективното предотвратяване и намаляване на затлъстяването.

"Следващият въпрос, на който трябва да се отговори, е точният механизъм, по който чревният микробиом и мозъкът комуникират при хора със затлъстяване, включително по време на отслабване", заяви биомедикът Лиминг Уанг от Китайската академия на науките./БГНЕС


По публикацията работи: Мариела Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна