Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Михаил Михайлов: Вносният мед е предпоставка за фалшификация

| Интервю
инж. Михаил Михайлов
Снимка: Таня Милушева

От днес започва Великденското пчеларско изложение Софийски фестивал на меда. До 20 април в градинката срещу Халите, пред Регионалния исторически музей в центъра на столицата производители на мед от различни региони на страната излагат своята продукция.

На пазара у нас има много чуждестранен мед. В България, както и в ЕС се внася от Украйна, Китай, Турция, държавите от Южна Америка. Той влиза и се реализира без потребителят да знае, че е смес или пък само вносен мед, поясни пред БНР инж. Михаил Михайлов, председател на сдружение "Обединен български пчеларски съюз".

Затова пчеларите настояват етикетирането да се промени, като освен държавата на произход, се запише и процентното участие на вносния мед.

"Трябва да знаем каква част от този мед е вносен и каква – български", уточни Михайлов.

Снимка: БТА

Вносният мед е предпоставка за фалшифициране на меда, коментира председателят на Обединения пчеларски съюз в предаването "Хоризонт до обед".

По думите му, най-голяма е вероятността фалшифицирането да се случи при преработвателя, където кристализиралият мед се преработва и хомогенизира, при което може да се смесят различни видове мед.

Фалшификация е първо, да се смеси качествен с некачествен мед, второ, в качествения български мед да се стигне до промени във физико-химичните показатели чрез добавяне на глюкозо-фруктозна съставка, отбеляза Михайлов.

За миналата година близо 1000 тона мед са влезли в България само от Украйна. По данни за 2021-2022 г. вносът у нас е от порядъка на няколко хиляди тона. Ние произвеждаме 10-12 000 тона, като две трети от продукцията ни се изнася, огласи данни Михаил Михайлов.

Снимка: БТА

Изкупните цени на едро за българския мед са изключително ниски, подчерта още той.

Михайлов съветва потребителите да четат етикетите върху бурканите с мед – "задължително трябва да е записано "пчелен мед", тоест мед, произведен от пчелите, а не от човека".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени