Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: Израел си възвърна подкрепата на много държави след иранското нападение

"Възможно е да има потушаване на конфликта след осъществяване на военна операция на Израел в Рафах"

| Интервю
Снимка: Ирина Недева

Израел си възвърна подкрепата на много държави в света след иранското нападение. Това заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф.

Израел и Иран си размениха взаимни обвинения на спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано след нападението на Техеран над еврейската държава.

Халаф обясни каква е причината Иран да нападне Израел от собствената си територия за пръв път след Ислямската революция.

"Иран създаде проксита в няколко държави, за да може те да водят войни и се дистанцира официално от тях. Сега този принцип е нарушен, защото бяха обещали на населението си, че ако Израел атакува техни обекти, ще отговорят по същия начин. Няма как да се откажат от това обещание. Така възвръщат авторитета на държавата. Ако не го бяха направили, никой нямаше да зачита държавата Иран". 

Халаф коментира факта, че за атаката предварително са били уведомени съседите на Иран, както и САЩ.

"Още преди две седмици имаше преговори между американски и ирански представители в Оман – да се определи размера на тази атака и как да бъде направена, за да няма цивилни и икономически щети в Израел. Израелците имаха време да се организират, за да я неутрализират. Минаха 15 дни от атаката срещу консулството в Дамаск. Те бяха изградили четири нива на защита". 

Съюзниците също им помагат, посочи Мохамед Халаф в предаването "12+3". 

"САЩ имат 15 военни бази в региона. В тях има системи за въздушна защита, които бяха активирани. Великобритания има военна база в Кипър и тя беше задействана. Франция също се включи в защитата, както и Йордания. Имаме информация, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също са помогнали за справяне с военната атака на Иран срещу Израел, както и някои от останалите арабски държави, които имат договорености с Израел като Бахрейн и Мароко, но съм сигурен, че са предоставили съдействие тайно, защото ще имат проблем с обществеността си". 

Ако вярваме на изказванията на различни военни и политически фактори в правителството на Израел, отговор на тази атака ще има, поясни журналистът.

"Нетаняху също предупреди за това. САЩ обаче обявиха, че са против да има отговор, защото това ще доведе до ескалация в региона. Военният съвет в Израел пък взе решение Нетаняху да няма право сам да взима решение за провеждане на такава атака".

Мохамед Халаф не смята, че Русия и Китай биха имали полза от ескалация на напрежението в региона. 

Той не мисли и че това ще доведе от отказ на Израел от операцията в Рафах. 

"Дори да дойде друго правителство в Израел, те няма да се съгласят "Хамас" да остане в Рафах, защото там са тунелите, има 4-5 военни бригади, които представляват заплаха. Израелците няма да се откажат от тази операция, но ще я проведат по друг начин, както настояват САЩ и европейските държави - със защита на цивилното население". 

Възможно е да се случи потушаване на конфликта след тази военна операция на Израел, прогнозира още Халаф.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна