Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Западните партньори са против какъвто и да било вид ескалация"

Проф. Владимир Чуков: Не виждам как в Близкия изток ще се установи стабилен, траен и справедлив мир през следващата декада

"Иранците са не по-малко умели от Русия в медийните манипулации"

| Интервю
Снимка: Иван Русланов

В следващата декада не виждам как в района на Близкия изток ще се установи стабилен, траен и справедлив мир. Такава прогноза направи пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков.

"По-скоро бихме се задоволили с някакво примирие, за да не страдат хората от ужасите на дроновете и балистичните ракети".

Той припомни, че през две години Израел влиза във войни с "Хамас". 

"В ивицата Газа има сили, които не признават държавата Израел. Те са спонсорирани и вдъхновени от режима на аятоласите в Иран".

Проф. чуков обаче посочи в предаването "Нещо повече", че "вече сме една крачка по-далече от нещо, което е кошмарно".

"Експертите казват, че Джо Байдън е спрял намеренията за ответен удар от страна на Израел след атаката от Иран. Без мнението на Белия дом няма как да се случи каквото и да било. Байдън е задал параметрите.

Западните партньори са против какъвто и да било вид ескалация, тъй като това би било пагубно и за европейците, и за американците, ако щете и в сегмента на повишаване на цените на нефта.

Китай също оказа натиск върху Иран, тъй като е основен купувач на ирански нефт.

Всичко ще се обърка, ако цените на нефта скочат до небесата. Това  е инфлация и преструктуриране на икономическото пространство. Много от нещата в Европа и в навечерието на американските избори ще се обърнат. Затова натискът е безпрецедентен. Израелското правителство по-скоро ще избере пълна изолация на Иран, може би засилване на икономическите и дипломатическите санкции, политически стъпки". 

Директната причина за атаката, която посочи Иран, е нападението на иранското консулство в Дамаск, обясни проф. Чуков.

"Това  е убеждението на общественото мнение и на прокситата, че Иран е боеспособен и ма възможности. А иначе твърде много пушилка, камуфлаж и медийни лъжи". 

Арабистът коментира призивите на Китай и Русия към Иран за сдържаност. 

"Основната задача в момента е да бъде изолиран Иран. Една от задачите, набелязана от израелското правителство, е да се създаде антииранска коалиция в Близкия изток. Да се изобличи Иран като един от спонсорите на несигурността, насилието и тероризма".

Проф. Чуков обаче отбеляза и факта, че иранците са не по-малко умели от Русия в медийните манипулации.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени