Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица поправки в законопроекта за Руанда бяха отхвърлени от Камарата на общините

Лондон
Снимка: pixabay

Във Великобритания депутатите в Камарата на общините отхвърлиха поредица от поправки на лордовете към правителствения законопроект за Руанда. Планът за изпращане в Руанда на някои търсещи убежище на Острова продължава да среща пречки в парламента, откакто беше обявен за първи път през април 2022 година от правителството на Борис Джонсън.

Играта на пинг-понг между Камарата на общините и Камарата на лордовете продължава. За пореден път внесените поправки от благородниците бяха отхвърлени от депутатите и сега законопроектът ще бъде върнат в Камарата на лордовете. Правителството е заделило повече време тази седмица както в Камарата на общините, така и в Камарата на лордовете за провеждане на повече дебати и гласуване, като "Даунинг стрийт" се надява да получи кралското одобрение до края на седмицата. 

Законопроектът за безопасността на Руанда има за цел да позволи на правителството да изпраща в източноафриканската страна мигранти, пристигнали незаконно в Обединеното кралство, като се отговори на опасенията, повдигнати от Върховния съд миналата година, че Руанда не е сигурна страна. С измененията, които лордовете внасят, се цели решаването на множество въпроси, включително разрешаване на обжалвания на базата на безопасност, как се грижат за непълнолетните, търсещи убежище, съображения относно опасенията за съвременното робство, както и дали тези, които са служили за или с британските въоръжени сили, трябва да бъдат освободени от депортиране. 

Междувременно бе разкрито, че Обединеното кралство е водило разговори и с други страни, включително Армения, за подобен проект.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени