Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

В Испания има старчески домове за кучета, разказа кърджалийката. Организирани са и хосписи за магарета, където да преживеят достойно до смъртта си

| Интервю
3
Василка Рашкова

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо“, огорчена е жената.

Според нея парите, с които се плаща, не трябва да се взимат от общинската хазна, а от виновните служители, чието нехайство и недобре свършена работа са довели до загубата на дело в съда от Общината.

Припомняме, че Рашкова, която дълги години беше журналист, повече от 20 години живя в Испания, а когато се прибра в родината завинаги, ѝ се случи инцидента. Тя потърси Радио Кърджали, за да разкаже за ужаса, който е преживяла. Рано сутринта, на излизане от дома си в кв. „Възрожденци“, била нападната от глутница безстопанствени кучета и нахапана. Сама стигнала до Спешното отделение, където ѝ била оказана помощ. Лекарите споделили, че нейният не е единичен случай. И те, и психологът, от когото също потърсила съдействие, я посъветвали да не оставя инцидента без последствия.

Не излизах дълго време. Не смеех да изляза. Дори не отивах да си пазарувам, приятелка ми пазаруваше“, сподели журналистката.

Месеци наред се проточили делата. В първото представителят на Общината се държал обидно за нея. „На делото, яви се представител на Общината, който се държа малко грубо за мене, защото твърдеше, че такова нещо няма, че куче не ме е хапало, че всички идват с претенции, едва ли не, да ограбят Общината. Такова нещо няма. Никой не отива да ограби Общината. Това е един жест да се стреснат, да помислят малко. Ами, тези кучета не са от вчера. … И как никой не се зае да реши този проблем?!“, негодува пострадалата.

На второто дело представител на Общината не се явил. „За тях нещата бяха ясни – кучетата си лаят, керванът си върви!“, недоволства потърпевшата.

Рашкова подчерта, че не животните са виновни, а хората, които позволяват всичко това да се случва. Все още не е преодоляла травмата от преживяното.

Василка Рашкова

Журналистката сподели добри практики, въведени в Испания, където е живяла дълги години. Там няма вариант куче да бъде разхождано без повод или стопанинът да не почиства фекалиите, след като животното се облекчи. Бдителни съседи алармират компетентните органи за домашни любимци, които са успели по някакъв начин да излязат свободно на улицата. Като цяло, хората са отговорни и сами съблюдават реда. Наскоро е въведен закон, според който стопаните не могат да държат кучето си на терасата. Глобяват ги. Има специални „старчески домове“ за четириногите, където хората могат да отведат своите възрастни домашни любимци да доизживеят дните си подобаващо обгрижвани.

Рашкова разказа и друг интересен факт. В Андалусия работи хоспис за болни магарета, където специалисти се грижат последните им земни дни да преминат достойно.

А какво е при нас …?!

Цялото интервю е в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Галина Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна