Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната изложба "Карикатура" до 23 април на ул. "Шипка" 6

Валери Александров – Валекс: Сега, докато рисуваш карикатурата, трябва да я променяш в движение

Валери Александров – Валек
Снимка: Мая Данчева

Националната изложба "Карикатура" е традиция в календара на Съюза на българските художници. Тя е 49-а поредна изложба. 

До 23 април на ул. Шипка 6 в столицата могат да бъдат разгледани любимите на всички актуални политически карикатури и карикатури на вечни екзистенциални теми

В изложбата са подредени и сатирични рисунки, шаржове на известни личности и големи творци, графични и живописни произведения в жанра на карикатурата. 

"За тези 50 години аз вече имам над 200 самостоятелни изложби, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Александров - Валекс, карикатурист и куратор на изложбата. Той е и секретар на Секция "Карикатура" в СБХ.

"Какво мога да кажа за политиците и карикатурата ли - правил съм две самостоятелни изложби в Народното събрание, през 1991 - с политически шаржове и карикатури. Тогава това беше нещо ново, целият парламент се беше струпал на откриването на тази изложба. 

Те се откриваха в моите рисунки, едни се шегуваха, други се мръщеха, аз им обясних извън официалната част, че искам с благотворителна цел, който иска да даде за своята карикатура или шарж, за да ги дарим сумите за деца в неравностойно положение, за деца в нужда... После ги наблюдавах цял месец, беше ми интересно как всички ходеха по различно време, откачаха картините и отиваха в копирния център, за да си ги копират и пак ги връщаха...така си беше, спомни си Александров. 

Хиперболата и сатирата са в основата на добрата карикатура. Те именно позволяват на карикатурата да казва това, което с думи не е много етично и възпитано. Те ѝ позволяват и да каже онова, което си мислят хиляди, без да го споделят с другите. Всъщност карикатурата и вид провокация към хората. 

Надсмиваме се и над обекта в карикатурата и се възхищаваме от точното око на художника, уловило онези външни и вътрешни характеристики, които стават обект на коментари. 

Валери Александров – Валек

Що се отнася до политическата карикатура, то тя моментално улавя и отреагира на проблематиката и се превръща в един от най-силните корективи на властта. 

Карикатурата разбира се, може да е и забавление, стига разбира се да умеем да разграничим хумора от обидата и доброто настроение от критиката.

"Сега докато рисуваш карикатурата, трябва да я променяш в движение, толкова бързо се сменят нещата в обществено-политическия ни живот. 

На изложбата за Карикатура - 2024 г., се запазва тенденцията от последните години, в които нямаме много печатни издания, които да публикуват карикатура. Има само няколко такива издания. 

Още не сме дорасли за карикатури в сайтовете, те обикновено заимстват, препечатват, "копипействат" карикатура откъдето намерят, не са уредени правата, както е при музикалния бизнес и киноиндустрията, каза още Александров. 

"Когато всичко премине в електронен вид, мисля че, ще дойде момент и за такава регулация за авторите на карикатури, поясни творецът. 

Александров допълни, че основните теми в изложбата тази година са смешни истории, битови карикатури, графични и живописни търсения, плакати, политическа карикатура имаме също, но по-малко, а би трябвало в това бурно политическо време поне 2/3 от изложбата да е политическа карикатура, смята Валери Александров - Валекс.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени