Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран

Проф. Давид Менашри: Ако войнствените страсти продължат да растат, губещ може да се окаже целият свят

| Интервю
Славчо Велков
Снимка: Ани Петрова

Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран. Такава прогноза направи пред БНР Славчо Велков, експерт по сигурност и антитероризъм.

"Отговорът на Израел ще бъде по-скоро по инфраструктурни и други обекти, но без мащабна атака по територията на Иран.

Не съзирах опасност от Трета световна война. Атаката от страна на Иран беше с конвенционални оръжия. Това беше отговор в резултат на израелската атаката срещу иранското консулство в Дамаск. Тя беше на територията на трета страна и по дипломатическо представителство, а това  е без прецедент. Беше ясно, че ще последва някакъв отговор. Във времето на свещения месец лично аятолахът каза, че ще има такъв. 

Трябва да се замислим защо Иран не направи същото в отговор – да нанесе удар по израелски дипломатически представителства на територията на трети страни.

Иранското ръководство се стремеше да покаже, че неговите средства за поразяване могат да достигнат до Израел, независимо от резултатите. 

Това беше демонстрация, но е вън от съмнение, че ще последва напрежение в отношенията в Близкия изток и Персийския залив. Може да се стигне до обстановка, която да се отрази на глобалния свят".

Проф. Давид Менашри, основател на Института за ирански изследвания при Телавивския университет, пък обясни пред кореспондентките на БНР, че и Израел, и Иран имат основания за твърденията си, но в този конфликт няма победител. 

"Ако войнствените страсти продължат да растат, губещ може да се окаже целият свят".

Той отбеляза, че Иран е дал време на Израел и неговите поддържници да се подготвят и да предотвратят големи щети.

"Ако нещата зависеха от сегашното правителство на Израел, отговорът щеше да е мълниеносен и мощен. Но по телефона Джо Байдън настоя да не се бърза, за да не се предизвика регионална и световна криза". 

Ядрен Иран поставя на ново място целия демократичен свят. Проблемът не е само израелски, той може да стане световен, предупреди още професорът.

Преди Ислямската революция Израел и Иран си сътрудничехме във всички области, припомни той.

"Сега поколения са възпитавани в антисемитизъм. Омразата към Израел се е превърнала в символ на външната политика на Иран".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени