Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири. 

Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела Бизева разказват, че едно от потопените села е част от тяхната семейна история и така се заражда интересът им към темата. 

"Дядо ни е събирал и архивирал информация, искал е да запази историята на село Живовци и ние дълго време мислехме как да продължим" – казва Ралица Каменова. – Опитахме се тази историческа тема да я представим по интересен начин за младото поколение – допълва Стела Бизева – в процеса на изложбата се запознахме и с други хора, които имат подобна семейна история. Преди петнайсет години нивото на язовир Огоста беше много спаднало и успяхме  дори да се разходим по улиците на селото отдолу."

Няма точни данни за бройката на селата, които споделят тази съдба, но според някои източници те са над 40. Ралица Каменова и Стела Бизева използват в своя проект и кадри от стари кинопрегледи, които показват със социалистически апломб строежите на големите язовири у нас. Според младите художнички целта им не е да дават оценка на събитията, а да запазят и популяризират тази малка част от общата ни история. През месец юни "Изгубени под водата" ще гостува в Русе.

Чуйте Ралица Каменова и Стела Бизева в "Какво се случва".

Снимки – podvodata.com

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени