Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За първи път в историята има признание, че Саудитска Арабия си колаборира с Израел по отношение на сигурността"

Димитър Къцарков: ЕС и САЩ трябва да се завърнат по-сериозно в Близкия изток

"Нетаняху е потърсил политическа изгода от удара в Дамаск"

| Интервю
Димитър Къцарков
Снимка: Стопкадър, Euronews

В зависимост от големината на отговора на Израел към Иран може да се прецени дали ще се стигне до ескалация, или не. Това обясни пред БНР Димитър Къцарков, експерт по отношенията в Близкия изток. 

Израел беше атакуван от ислямската република с над 300 дрона и ракети. Повод за атаката стана израелска така срещу иранското посолство в Дамаск. 

Трудно е да се предвиди конкретният удар на Израел срещу Иран, каза той.

"Следейки информацията, която идва от експерти в региона, може да се очакват няколко вида, например по конкретни военни инсталации на ислямската република. Обсъждат се цели, разположени в Персийския залив или такива, свързани с иранската ядрена програма. Възможно е да се спекулира, че могат да се очакват и удари по прокситата на Иран. Ударът вероятно ще  е прецизиран и добре премерен". 

Такъв беше и този на Иран, отбеляза експертът. 

"Той беше насочен към места, които не са много населени. Може да бъдем сигурни, че Израел се подготвя за сценарии, в които може да има следващи атаки от ИранИзраелската военна индустрия, наука и компании повишиха с 5% своята стойност на борсата в Ню Йорк и Тел Авив. Очевидно системите за сигурност на Израел работят". 

Моят личен прочит на удара, който Нетаняху нанесе върху консулството в Дамаск, е, че той изпрати сигнал на Иран, че не се страхува да влезе в по-директна конфронтация, каза Къцарков. 

"Имаше нужда от този удар, защото в последните няколко седмици се усеща разнобой във военния кабинет в Израел. Започна да се говори  и за избори. Нетаняху е потърсил политическа изгода от удара в Дамаск. Мисля, че и двете страни не искат директна война една с друга. Това, което направи режимът в Иран, е, че даде политически плюсове на Нетаняху. Сега военният кабинет е по-сплотен. На дневен ред вероятно пак ще излезе офанзива в Рафах. Израел отново започна да печели симпатиите на Запада". 

ЕС и САЩ трябва да се завърнат по-сериозно в Близкия изток, смята експертът.

"И да се справят със заплахата от шиитската дъга, която продължава да натиска сунитските съюзници на САЩ в региона".

Той разясни каква е ситуацията в ивицата Газа в настоящия момент.

"Войските на Израел са изтеглени от Кан Юнис. Имат пълен контрол над Северна Газа. Хуманитарната ситуация е тежка. Цената, която плаща палестинският народ, за да бъде "Хамас" в Газа, е тежка. Не се очертава скоро да бъде намерено разрешение".

Друг политически плюс за Нетаняху е, че Саудитска Арабия е съобщила за подадена на Израел информация за ударите от Иран, обясни експертът.

"За първи път в историята има признание, че Саудитска Арабия си колаборира с Израел по отношение на сигурността. Това е голяма новина. Отново се дават индикации, че арабските държави, които бяха в сериозни противоречия с Израел заради войната в Газа,  са готови да седнат на масата за преговори.

Позицията на ЕС спрямо Иран е много гъвкава, отбеляза още Къцарков. 

"Време е да подходи по-сериозно спрямо Иран - държава, в която продължава да се усеща един порив за военна доминация в региона на Близкия изток, който го дестабилизира".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна