Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Брестовица отново на протест заради замърсената вода

| Репортаж
Снимка: Архив

Жителите на пловдивското село Брестовица подновяват протестите си заради замърсената от години с манган вода, което я прави негодна за ползване.

Протестиращите настояват държавата спешно да отпусне средства за решаване на проблема с водоснабдяването.

За да демонстрират какво тече от чешмите им периодично, хората са донесли бутилки и буркани с кафеникава вода.

4 години, след като първите проби показаха високи количества на манган, хората се оплакват, че не могат да живеят нормално. Ползват се водоноски, а за пиене – всички купуват минерална вода.

Замърсена е цялата водопроводна мрежа. Според експерти тя трябва да бъде подменена. Става въпрос за около 8 километра довеждащ водопровод и 27 км. водопровод в самото село.

Според председателя на Гражданското сдружение "Живот за Брестовица" Любомир Томов първоначално тезата е била, че няма документална и техническа готовност да се отпуснат средства и да се изгради новата мрежа. В началото са осигурени средства от Община Родопи, за да се направят проучванията. Така се е стигнало до 3 нови сондажа, които са с годна вода, но те не са пуснати в експлоатация, защото МОСВ не може да реши дали те трябва да бъдат в една охранителна зона или в 3 отделни. Пари не са предвидени и в тазгодишния бюджет. А необходимите средства са над 20 млн. лв.

Очевидно има по-важни проблеми в държавата, казват обезверените хора.

В селото живеят 5000 души. Съседното село има 2000 жители, които също могат да бъдат засегнати, ако бездействието продължава.

На 24 април хората се готвят за блокади на пътни артерии към Пловдив. Ако няма резултат, те са готови да отидат и пред институциите в Пловдив. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени