Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районният кмет Петко Горанов:

"Студентски град" е наводнен с коли от страната, решението е зелена зона

Снимка: Район „Студентски“

Немалка част от работата по планираното обновяване на тротоарите в район "Студентски" е извършена. Резултатът може да се види по улиците „Стоян Киркович“, „Никола Габровски“, „Осми декември“ и други. Предстои възлагане на ремонт на други места. 

Определящото досега е било те да отвеждат до спирки на масовия градски транспорт. Поставят се нови плочи, снижени бордюри и тактилни плочи, обясни пред БНР-Радио София Петко Горанов - кмет на столичния район "Студентски".

Той припомни общоизвестния факт, че кв. "Студентски град" е новоднен с автомобили от страната. Често пъти собствениците ги оставят дълго без да ги преместват.

За неправилно паркираните районната община разчита на контрола от страна на ЦГМ и Пътна полиция.

Снимка: Район „Студентски“

"Проверки се правят всеки ден, налагат се актове, но ефектът е минимален – отбеляза Горанов. Според него срещу многото автомобили решението е въвеждане на зона за почасово платено паркиране (зелена зона). – Без да бягаме от нашата отговорност, ще напомня, че основния собственик на общежитията е Министерството на образованието и науката (МОН)."

Районният кмет допълни, че проблемът с осветлението около общежитията е от години. Т.нар. кампуси не се стопанисват от техния собственик. Има план от 2010 г. но не е приложен.

"МОН трябва да прави инвестиции не само в сградите, но и за околната територия. Отговорността се прехвърля върху местната власт, но нямаме бюджет за това. Засега такова разбирателство няма."

Чуйте разговора на Константин Лавсов.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени