Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринарният лекар д-р Весела Василева от Фондация "Четири лапи"

Проверявайте домашните любимци за кърлежи след всяка разходка

Снимка: Виктория Топалска

Необходимо е след всяка разходка на домашните любимци да ги проверяваме за кърлежи, каза пред Радио София ветеринарният лекар д-р Весела Василева от Фондация „Четири лапи“.

„Искам да наблегна, че не трябва да гледаме за толкова как да се справим, когато е възникнала ситуацията, а да гледаме по-скоро на предотвратяване, т.е. да си обезпаразитяваме животните редовно, така че да не се налага постоянно да мислим има ли кърлеж, може ли да зарази кучето или котката с нещо и може ли да скочи и на нас и нас да ни зарази“, обясни д-р Василева.

Тя посъветва след разходка да проверяваме любимците за кърлежи първо от горната страна на животното.

„Можем да го огледаме, ако току-що се е закачил, внимателно да погалим цялото животно и да търсим бобунки, на които не им е там мястото. Знаем, че не можем да хванем всеки един кърлеж, затова се подсигуряваме като е обезпаразитено. Това обезпаразитяващо отблъсква или убива кърлежите и ти спасява животното и банковата сметка“, обясни д-р Весела Василева.

По думите й, най-важното при наличие на кърлеж е да го махнем преди да се стигне до заразяване.

„Има специални пинцентки във ветеринарните клиники, аптеки, има т.нар. кози крака, има замразяващи спрейове, които помагат да обездвижат кърлежа. Ако не сте уверени какво правите, оставете на професионалист да го направи, не пипайте с голи ръце и не се опитвайте да го махнете с газ, мас, олио или зехтин“, каза д-р Весела Василева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна