Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо да се снимат данъчните убежища е по-трудно от това да снимаш на фронта в Афганистан или Ирак?

Откриват изложба за офшорните райски зони

Паоло Уудс: Да снимаме данъчните убежища беше една от най-трудните задачи

| Интервю
Снимка: Галерия "Синтезис"

Днес в галерия "Синтезис" ще бъде открита изложба и първото запознаване с мащабното изследване и фотокнига "Heavens" ("Небеса"). Един от авторите ѝ е Паоло Уудс, който гостува в БНР и предаването "Хоризонт до обед". 

Паоло Уудс е световноизвестен фотограф и изследовател на данъчните убежища - тези екзотични, обикновено, места, където най-богатите политици и функционери укриват данъците от всякакъв вид сделки, включително корупционни. 

"Това да снимаме данъчните убежища беше една от най-трудните задачи, които съм си поставял", сподели той. По думите му достъпът до тези места е много труден:

"Но веднъж получиш ли достъп до тях, ти просто си разрешил първата част от проблема, защото всъщност няма кой знае какво за снимане - нищо не е видимо. Това е изключително интересно за мен - да снимам нещо, което не е видимо. Така, заедно с Габриеле, с когото направихме този проект, винаги трябваше да намираме визуални решения, с които да илюстрираме нещата, които сме научили. Това е проект, който се основава първо на проучване, разбиране на една изключително двояка система и след това превеждането на това знание в образи".

Това, което искахме да покажем, е, че данъчните убежища не са нещо маргинално, а са в сърцето на нашата икономика, подчерта авторът на изложбата. По думите му повечето от парите в тези убежища са на компании, които законно избягват данъчно облагане, което не е етично, но е законно. Уудс дори си е отворил офшорна фирма, за да влезе в този свят:

"Тази измислена компания ние никога не използвахме, но ни помогна да разберем колко проста всъщност е системата, когато искаш да избягваш данъци". 

Той разказа, че са посетили 13 различни места, свързани с данъчното избягване. Мащабът е огромен, а ние сме жертви на тази система, обобщи наблюденията си Паоло Уудс.

Двамата автори излизат с това изследване през 2015 г. Според приблизителни изчисления, до тогава в офшорните зони по света са укрити около 32 трилиона долара.

Днес от 18.30 часа е откриването на изложбата, отправи покана и кураторът Никола Михов. А утре в 18.30 часа в Аулата на НАТФИЗ ще се състои среща-разговор с автораПо думите му ще бъде прожектиран и един от филмите на Паоло Уудс, както и ще бъде представено списание "Комета".

Превод в ефир: Стефан Прохоров 

Цялото интервю на Ирина Недева с Паоло Уудс и Никола Михов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна