Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Александър Симидчиев: Благодарение на промените имаме парламентарен контрол на служебното правителство

| Интервю
д-р Александър Симидчиев
Снимка: Ани Петрова

"Неприятно е, че в момента формално властовият ресурс в държавата и конкретно здравеопазването се управлява еднолично от една парламентарна група. Председателят на здравната комисия в НС е избран от ГЕРБ, практически шеф на НЗОК е избран от ГЕРБ, имаме председател на Надзорния съвет на НЗОК, зам.-министър – избран от ГЕРБ. Практически здравеопазването се управлява координирано". 

Това сподели д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на здравната комисия в НС, в интервю пред БНР.

"И знаем, какво се случва, когато имаме небалансирана власт, смисълът на парламентаризма е да има взаимен контрол", коментира той.

И обясни, че "в Касата няма скандали и за първи път от много време при новия рамков договор никой не е поискал оставки на ръководството на НЗОК".

"На този фон с допълнителна точка, вкарана неочаквано и несъгласувано, за освобождаване на Станимир Михайлов, се оказва, че заместникът му предходния ден си е оттеглил оставката. Това е вариант, при който НЗОК получава автоматично нов управител, избран от ГЕРБ-СДС", коментира д-р Симидчиев.

Той призна, че последните няколко седмици в НС е "доста сложно работенето". 

"Имахме като джентълменско споразумение - председателят и зам.-председателят да бъдат на работа до съгласувано избиране на нови хора, взаимно приемливи. Това беше описано в меморандума, какво значи взаимноприемливи – търсят се хора, които са партийно неизявени и с висок морал. Предстои да се попълват много регулатори и как да се структурират службите", напомни д-р Симидчиев.

Той е категоричен, че "въпросът не е в управлението, а в принципите и правилата". 

"Ако ги имаме в България, не е важно кой ще управлява, както е в развитите държави в Европа", каза лекарят и отказа да коментира д-р Галя Кондева, която отмени уволнението на директора на "Пирогов". 

Говорят за нескопосани промени на Конституцията, но в момента благодарение на промяната в Конституцията имаме парламентарен контрол на служебното правителство, коментира д-р Симидчиев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна