Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

| Репортаж

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града.

Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това са само част от промените в парка, чиято цялостна реконструкция започна преди година.

Изграждането на градската градина започва през далечната 1878 година. Оформянето на парковото пространство под ръководството на Люсиен Шевалаз продължава близо 3 години. Смята се, че това първата градска градина у нас. 

Сега е в ход обществено обсъждане тя да носи името на патриарха на българската литература Иван Вазов.

"Предложението е исторически обвързано. Винаги се е наричала градска градина и няма административно име. Тук, в тази зона е работил Иван Вазов, тук е била къщата на патриарха на българската литература", припомня кметът на Район "Централен" Георги Стаменов, чиято идея е градината да бъде наречена на името на народния поет.

Сега част от пловдивчани наричат градината Дондукова. Ръководителят на временното руско управление след Освобождението княз Дондуков-Корсаков е пребивавал в Пловдив в периода от началото на април до октомври 1878 г. В историческите архиви обаче никъде не се среща такова наименование, отбелязват Петко Георгиев от Народна библиотека "Иван Вазов" и Наташа Костадинова, началник на Държавен архив – Пловдив. Позицията им, базирана на задълбочено проучване, беше огласена след като БСП и "Възраждане" в официални позиции се обявиха "за" запазване на наименованието Дондукова градина.  

Битуването на градината като Дондукова е от 90-те години, уточнява Петко Георгиев, аргументирайки се с данни от медиите. Градината обаче е спомената като Дондукова в стихотворение на Вазов в излязла в Пловдив стихосбирка през 1884 г. То е посветено на най-голямото дърво в градината, посочва той.

"Хипотеза е, но може би самият той така да си я е нарекъл. Но е факт, че няма никакъв административен акт."

В изложбата е включена фотография на градината от 1900-та година. "По-стара няма открита", разказва Наташа Костадинова. В експозицията може да се види и документ, удостоверяващ, че през 1883 година Иван Вазов е закупил къща на ул."Бетовен". След заминаването му от Пловдив там живеят други хора.

"В която къща след много години той отново се завръща и с умиление се качва на балкона, поглежда и казва, че си спомня за младите години, когато оттук е гледал брястовете на Градската градина и как под тях се е разхождал пловдивският хайлайф. Така че името на Вазов е много тясно свързано със самата градина. Тук е най-плодотворният период от неговото творчество. Той написва тук "Немили-недраги", "Епопея на забравените".

Преди време е бил правен опит от страна на общината да откупи старата къща на Иван Вазов и да я превърне в музей, но тогавашният собственик отказал продажбата, къщата била съборена, а на нейно място построена друга.

Сега барелефът на Иван Вазов се извисява в единия от подходите към парка, а всички, които се интересуват от историята на града знаят, че на няколко метра след това, в сградата, където се помещава администрацията на Район "Централен", е била печатницата на Драган Манчов, където Вазов е списвал вестник "Народний глас" и списанията "Наука" и "Зора".

Снимки: Кремена Данева

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна