Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тутракан - културно-историческото наследство и място в Добруджанската история

Даниел Стоянов
Снимка: Личен архив

Българското духовенство в Добруджа преди и по време на военните действия на Добруджанския фронт – тема интересна и даваща храна за размисъл, днес във време, в което божите хора не са подложени на гонения, миряните имат свободата да изберат религия, на която да се уповават.

Тема, която бе представена на провелата се в Тутракан двудневна научна конференция за културно-историческото наследство на този малък крайдунавски град и мястото му в Добруджанската история.

А мястото е безспорно от значение, особено заради 33-часовата битка за Тутраканската крепост през септември 1916 година. Битка, която дава началото на освобождението на Южна Добруджа.

Научната конференция

За моралната битка на православните свещеници с румънските окупатори разказваме сега.

Около три месеца Даниел Стоянов от Държавен Архив – Русе проучва документи, писма, снимки, за да пресъздаде човешките истории на духовници от Малък Преславец, Зафирово и Старо село.

"Макар да са от една прослойка, тези свещеници имат различни истории. Общото между тях е, че са били изключителни страдалци. Целта е била да и ги пречупят духовно, сподели Даниел Стоянов.

В тези години свещениците са имали пререкания и с българските съюзници по това време, тъй като макар и в окупирани от румънците земи, те са били в диоцеза на БПЦ.

Вярата в Бог и духовната опора, която тези свещеници са давали на хората, е запазила надеждата, че лошото ще отмине и ще дойде свободата – свободата да са българи у дома си.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна