Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова
Снимка: Ива Антонова

Глория Костадинова - Петрова на 24 години от Враца е гост в рубриката ни "Горещи сърца"От дете тя е отдадена на книгите, литературата и творческото писане. Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна. 

Увлечението и страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ. Със съпруга си са редактори и съставители на литературен алманах. 

Отскоро поддържат интернет канал за видеа, в които разказват любопитни и малко познати сюжети от врачанския край. 

Една от темите е местният хумор, известен със своята пиперливост, неподправеност и особености. Врачанският хумор най-вероятно ще бъде темата и на първата книга, която младата авторка мечтае да издаде.

"В Северозападния край има много неща, които биха били пример и има какво да се научи от хората тук, затова в нашия социален канал показваме вдъхновяващите личности и истории от нашия край, сподели за "Рано в неделя" Петрова.

"Мен ме вдъхновяват истинските истории, които са част от "живия живот", добрите хора, които не се отказват от своите мечти и ги постигат.

Тези истории ги усещам със сърцето, виждаш страстта и пламъка в очите на човека, допълни още Глория.

Тя мечтае да издаде своя книга, като не е решила дали да бъде свързана с хумора от региона, или да бъде художествен роман.

"Нашият край се слави със своя хумор, шеги, в които се крие много по-дълбок смисъл, в тях е вплетен и фолклорът, затова книга на тема  - "Регионални аспекти на смеха във Враца и Врачанско", ще е много полезна, смята Глория.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени