Ирина Кирякова: Живеем в "микровълново" общество, забравило вкуса на огнището

Работата на психотерапевта е да бъде като фенерче и да се опитва да освети част от пътя , така че човек да се свърже със себе си по-добре и да намери отговорите. Това е мисията на Ирина Кирякова, психолог и психотерапевт, който вярва, че "..

публикувано на 26.02.20 в 10:22

Виолета Бояджиева в магията на акварела

Да напуснеш мечтаната професия, за да се посветиш на хобито си и него да превърнеш в основно занимание. Не винаги такива решения са лесни, а хората, които успяват да ги вземат, често наричаме щастливци, защото нямат нито един работен ден. В..

публикувано на 25.02.20 в 14:09
Христо Карастоянов

Писателят Христо Карастоянов: Разказът е висшият пилотаж в литературата

„Романът е лесно нещо. На романа му оставяш героите да правят каквото си искат, пускаш му юздите и той си става. Докато разказът е толкова жестоко нещо – в малък обем, без нито една излишна дума да кажеш онова, което евентуално си имал предвид.“..

публикувано на 20.02.20 в 08:40
Илюстрация на Гео Павлов - Little Women Movie

Гео Павлов за спечелените БАФТА и „Оскар“

Гео Павлов е илюстраторът на костюмите във филма „Малки жени“, който се сдоби с престижните награди БАФТА и „Оскар“ в категория „Най-добър дизайн на костюми“. И двете статуетки са връчени на главния дизайнер на костюми на филма - Жаклин Дюран,..

публикувано на 19.02.20 в 21:16
Уалид Набхан

Уалид Набхан: Днес е трудно да имаш само една идентичност

Малтийският писател от палестински произход Уалид Набхан ще се срещне довечера с българската публика в Литературен клуб “Перото”, където ще представи романа си "Изселване на щъркели". Книгата е отличена с Малтийската награда за..

публикувано на 19.02.20 в 13:18
А. Гоня в Банско

Алесандро Гоня - човекът с над 500 премиерни изкачвания

Премиерните изкачвания в планините се смятат за едни от най-ценните постижения в алпинизма - това са изкачвания по нови маршрути, за които алпинистите разполагат с малко или почти никаква информация. А неизвестностите са правопропорционални на..

публикувано на 18.02.20 в 14:12
Жени Жикова

Жени Жикова: Доброто познание за езика ни прави красиви отвътре

"Малко хора се връщат към корена на езика. А истината е, че колкото по-естетически издържан е той, толкова по-красиви сме ние отвътре . Това ни превръща в грамотни, атрактивни, успешни, независимо от различията ни." Мнението е на Жени Жикова,..

публикувано на 17.02.20 в 10:33
Мартин Алнахас

Мартин Алнахас: Кръводаряването е добра кауза, нека повече млади се отзовават

35-годишният Мартин Алнахас от Велико Търново организира фолклорен празник за насърчаване на кръводаряването. Инициативата се състоя в двора на великотърновската болница „Д-р Стефан Черкезов“. Самият Мартин е кръводарител от 10 години, а по..

публикувано на 17.02.20 в 09:43
Ерик-Еманюел Шмит и Мариус Донкин

Ерик-Еманюел Шмит: Никой не трябва да бъде сведен до една-единствена идентичност

Актьорът и директор на Народния театър Мариус Донкин навършва днес 70 години. Юбилеят ще бъде отбелязан на голямата сцена на театъра с постановката „Господин Ибрахим и цветята на Корана“. Това е и причината авторът на пиесата – французинът..

публикувано на 13.02.20 в 14:50
Иван Ланджев

Иван Ланджев: Изкуството трябва да задава верните въпроси, не да дава отговори

Ако има някаква мечта за България, то е да се случи някаква осъзната нормалност, тъй като у нас нещата се движат между крайности. Думите са на Иван Ланджев, който е поет на месеца за февруари на Столичната библиотека.  „ Винаги се люшкаме..

публикувано на 11.02.20 в 13:17