Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Синя България" е заявка, че няма да има математическа нужда от ДПС в следващия парламент"

Петър Москов протяга ръка за сътрудничество с ДБ в областта на съдебната реформа

Като стратегически противник той посочи "всякакви леви проекти"

| Интервю
Снимка: Добрина Карамболова

"Синя България" е заявка, че няма да има математическа нужда от ДПС в следващия парламент. Това заяви пред БНР Петър Москов, партия КОД, която ще се яви на изборите в рамките на формацията "Синя България".

"Извън партиите, които бяха двигател на "Синя София" – КОД, Български демократичен форум и Демократично действие, към "Синя България" се присъединяват и "Консервативна България", Движение "България на гражданите", БНД и НДСВ. В разговори сме и с други".

Москов обаче е категоричен, че това не  е просто сбор от партии. 

"А стремеж за обединение около дясна икономическа политика, противопоставяне на либералния разпад на ценностите и ясен дневен ред за гарантиране на външната ни сигурност. Не на последно място е необходимо прекъсване на мрежите на влияние на бившата държавна сигурност и на червената олигархия". 

На преден план ще видите хора, които са самостоятелни  и смислени, доказали във времето дясното и консервативното си мислене, обясни още той в предаването "12+3".

"В четвъртък ще бъдат обявени официално целите, приоритетите и позиционирането на "Синя България".

Загърбили сме разговорът кой в миналото е бил по-десен и по-син. Ситуацията днес е по-лоша, отколкото когато и да било. Обществото ни е без никаква посока".

Петър Москов е наясно, че "Синя България" няма да бъде най-голямата формация след изборите, "но ние ще сме нещо различно". 

Целият разговор за десни ценности и десни икономически решения не съществуваше в парламента, посочи лидерът на КОД в отговор на критиките, че се разкъсва десния вот. 

"Нужно е да има промяна и дясна алтернатива, която да може да сложи ред в тази объркана история. Към момента съществува заявка на двете крила на сглобката, че имат документ и ако се разберат, ще продължат да управляват  в нова сглобка. Това е разпределяне на властови позиции. Обединението и целта може да дойде през "Синя България" чрез десни икономически решения".

Като стратегически противник Москов посочи "всякакви леви проекти".

"Като "Възраждане", БСП и всичко останало".

Москов отбеляза, че са нужни повече от разкази за борба с корупцията. 

"Парите от нашите данъци се използваха от победителите като  начин да бъдат изразходвани за големи инфраструктурни проекти. Това е и основният генератор на корупция.  Победителят влизаше в Министерството на икономиката, викаха определена фирма да строи воден цикъл, магистрала и др. Резултатът е, че нямаме добра инфраструктура. Нашите пари повече не трябва да бъдат използвани по този начин. Всички големи инфраструктурни проекти да отиват на концесия. Ангажиментът за финансирането и изграждането да е на частен изпълнител". 

Никога не съм бил министър на ГЕРБ, а на Реформаторския блок в коалиционно правителство, обясни още Петър Москов.

Той отправи обръщение на "Синя България" към ДБ и Христо Иванов.

"В съдебната реформа в лицето на "Синя България" вие имате съюзник. Няма да позволим разграждането или ревизирането й. "Синя България" ще направи така, че продължението на съдебната реформа да има реални параметри и да бъде разбираемо за обществото".

Като условия за сътрудничество, Москов поиска "спиране на експериментите с Конституцията".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна