Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вартануш Топакбашян: Желязков не позволи едноминутно мълчание в НС, не било кръгла годишнина

| Интервю
Вартануш Топакбашян (в ляво) и Исаак Бохосян в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Росица Михова

"За България темата "Арменски геноцид" продължава да бъде, меко казано, деликатна и да се вписва в политическата конюнктура. За нас като арменци е разбираемо, но тук говорим за гибелта на 1,5 млн. души. Това е история и не може да бъде статистика, а престъпление, което трябва да се изрече гласно".

Това коментира в интервю пред БНР Вартануш Топакбашян, главен редактор на вестник "Ереван".

Днес се отбелязва 109-ата годишнина от Арменския геноцид. 

"Днес в НС бяха прочетени три или четири декларации, но, за жалост, станахме свидетели на смехотворна история, след като Росен Желязков не позволи с минута мълчание да бъде отбелязана датата, заявявайки, че това не е кръгла годишнина", каза Топакбашян.

"Темата за арменския геноцид продължава да бъде травматична за арменците и деликатна за политиката на някои държави. За жалост, сме свидетели, че едно доказано престъпление не е признато от неговите извършители. Докато събитията не бъдат признати от потомците на извършителите, тази травма ще продължи да стои и ще боли", категорична е журналистката.

Почит към загиналите арменци ще бъде отдадена в градинка "Ереван", където има паметен кръст, подарен  от кмета на Ереван на кмета на София.

"За да отдадем почит на нашите предци, в името на това да останат християни и да запазят своята идентичност", каза Вартануш Топакбашян.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна