Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дамите в армията: Изложба по повод 20-ата годишнината от членството ни в НАТО

2
Селда Ахмедова
Снимка: Добромир Видев

До края на месеца в градинката на "Кристал" в София стои изложба на снимки. Ако минавате през тази градинка – загледайте се в по-нежната част на армията. Дамите в армията. Изложбата е по повод 20-ата годишнина от членството ни в НАТО. Но отбелязва и 75-ата, откакто има дами в армията.

Дамите в армията са по-лесни за снимане, отколкото цивилните дами. Но майсторлъкът си е пак кадърът да бъде непринуден. Това казва военният фотограф Вяра Йовева, чиито снимки са подредени в центъра на София.

Малко повече дами в армията се надява да има старши лейтенант Селда Ахмедова. Като част от спасителния екипаж на вертолетната база "Крумово", спасявала бедстващи хора в планината и при наводненията в карловските села през есента на 2022 г. Всъщност Селда е първата жена борден инженер на вертолет "Кугър" във вертолетната ни авиация. 

Пол. Диана Янева

Полковник Диана Янева е една от тези дами, които със сигурност са си свършили работата, за да няма предразсъдъци към дамите в армията. Заедно със Селда полковник Янева е част от онези 18 процента служещи, които не са от мъжки пол в армията. 

Полковник Диана Янева казва дори, че е в армията от отпреди членството в НАТО, опреди дори новия век … от 1997 година. Преминава през йерархията и през лятото на 2023 година полковник Янева става първата жена командир на ниво полк - на мобилната комуникационно-информационна система в Горна Малина.

А че дамите по нищо не отстъпват на мъжете в армията, било ясно още през девети век, припомни генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия "Г. Раковски". 


Снимките на дамите в армията от настоящето ще са в градинката на "Кристал" до края на месеца. А от армията напомнят често, че си търсят млади и амбициозни хора. 

Данните от последния доклад за отбраната не отчитат пола на военните. Некомплекът на Въоръжените сили е – 21,8%. Недостигът на офицери е 26,1%, на офицерски кандидати 6,1%, на сержанти/старшини 11,2% и на войници/матроси 27,6%. Анализите на военните показват, че за последните 10 години два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна